Lekkie ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone piankowym kremem ajerkoniakowym. Ciasto jest delikatne, puszyste o wyraźnym smaku kokosowym i ajerkoniakowym. Bardzo smaczne. Polecam na święta i nie tylko.
Składniki na ok. 24 porcje: Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
2 łyżki wody
Ciasto kokosowe:
6 białek
1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
Krem ajerkoniakowy:
500 g słodkiej śmietany 30- 36%
50 g cukru pudru
6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
300 ml ajerkoniaku (Advocaata)
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem ajerkoniakowy. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Energicznie mieszając trzepaczką, wlać cienkim strumieniem ajerkoniak. Odstawić, aż masa zacznie tężeć. (Można włożyć do lodówki, ale należy dość często kontrolować masę). Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, miksując, dodać cukier puder, a następnie stopniowo tężejącą masę ajerkoniakową. (Dodając cukier puder i masę ajerkoniakową nie miksować za długo, tylko do połączenia się składników). Piankę włożyć na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Przykryć ciastem kokosowym.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin lub całą noc.
Witam. Czy można użyć śmietanki 30% która była zamrożona? Zamroziłam niedawno śmietankę łaciatą żeby się nie zmarnowała, ale nigdy jeszcze nie używałam rozmrożonej i mam obawy.
Ech... spieszylam sie i zle zrobilam mase. Zamiast 5lyzek wody, nalalam okolo pol szklanki, czy moge jakos uratowac mase? Czy ona choc troche zgestnieje? Moze do smietany dodac smietan fix? Bardzo proszeco odpowiedz.
Natalio, nie dodaję do biszkoptu proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie bez. Jeśli się obawiasz, że Ci nie wyrośnie to możesz dodać 1 łyżeczkę proszku, ale nie jest to konieczne.