Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

14 Komentarzy

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Lekkie ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone piankowym kremem ajerkoniakowym. Ciasto jest delikatne, puszyste o wyraźnym smaku kokosowym i ajerkoniakowym. Bardzo smaczne. Polecam na święta i nie tylko.

Składniki na ok. 24 porcje:
Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody

Ciasto kokosowe:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Krem ajerkoniakowy:

  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 300 ml ajerkoniaku (Advocaata)

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką wiórki kokosowe. Piec w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować krem ajerkoniakowy. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Energicznie mieszając trzepaczką, wlać cienkim strumieniem ajerkoniak. Odstawić, aż masa zacznie tężeć. (Można włożyć do lodówki, ale należy dość często kontrolować masę). Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, miksując, dodać cukier puder, a następnie stopniowo tężejącą masę ajerkoniakową. (Dodając cukier puder i masę ajerkoniakową nie miksować za długo, tylko do połączenia się składników). Piankę włożyć na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Przykryć ciastem kokosowym.
  5. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin lub całą noc.

Smacznego.

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mario · 1 lat temu
    Czy nada się do tego ciasta domowy ajerkoniak? Jakoś nie mam szczęścia do zakupu smacznego ajerkoniaku, dlatego od dłuższego czasu robię domowy 😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 3 lat temu
    Witam. Czy można użyć śmietanki 30% która była zamrożona? Zamroziłam niedawno śmietankę łaciatą żeby się nie zmarnowała, ale nigdy jeszcze nie używałam rozmrożonej i mam obawy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Spróbuj ;) Śmietanę można mrozić, więc powinna się dać ubić. Sama nie próbowałam mrozić. Za szybko mi schodzi ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Lucyna · 3 lat temu
        Witam. Niestety, moja śmietanka po rozmrożeniu była zważona :( Użyłam świeżej.
        Ciasto wyszło OBŁĘDNIE DOBRE!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 7 lat temu
    Joanno czy ta masa będzie nadawać się do przełożenia tortu złożonego z 3 biszkoptów czy jest ona zbyt delikatna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Czym moge zastapic ajerkoniak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 8 lat temu
    Ech... spieszylam sie i zle zrobilam mase. Zamiast 5lyzek wody, nalalam okolo pol szklanki, czy moge jakos uratowac mase? Czy ona choc troche zgestnieje? Moze do smietany dodac smietan fix? Bardzo proszeco odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    Zrobiłam. Jest przepyszne! Poezja :)
    Łatwe w wykonaniu, jeszcze lepsze na następny dzień i wygląda bardzo apetycznie. Super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Witam serdecznie. Czy wkradł się błąd w przepisie, czy faktycznie do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia lub sody? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Natalio, nie dodaję do biszkoptu proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie bez. Jeśli się obawiasz, że Ci nie wyrośnie to możesz dodać 1 łyżeczkę proszku, ale nie jest to konieczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 8 lat temu
    Ciasto wygląda przepysznie! Czym moge zastąpic ajerkoniak bo u mnie w domu nie lubią mas z alkoholem?