Miękki, mocno puszysty i wilgotny piernik z kawałkami jabłek. Konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, a jedynie smakiem. Jest delikatny, lekki, a dzięki jabłkom zachowuje długo świeżość.
Polecam ten wypiek szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać mieszankę z mąką. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączyć mikser i wmieszać orzechy z rodzynkami szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu wmieszać kawałki jabłek. (Jabłek jest dużo w stosunki do ciasta ;)).
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bozena·
1 lat temu
Pyszniutkie wigotne ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
5 lat temu
dzień dobry,mam dwa pytania:
1. czy jabłka należy zmieszać z cukrem przed dodaniem?2. czy rodzynki można dodać prosto z paczki czy też powinny byc nasączone w wodzie przez jakiś czas?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
1. Nie
2. Tak, prosto z paczki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Zrobiłam ciasto I wyszło lekko gorzkawe. Pieklam równa godzinę i wydaje mi się, że za długo sie piekło. A może ten posmak jest od rodzynek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Raczej za długo się piekło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
7 lat temu
ciasto fantastyczne - miękkie i puszyste
Moje ma kształt renifera :-) piekłam na termoobiegi 180 st. przez 60 minut
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renia·
9 lat temu
Właśnie się piecze,pachnie w całym domu.Dzięki za przepis.:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
9 lat temu
Ciasto wyszło pyszne ! :)
Wilgotne, puszyste, aromatyczne... wszystkim bardzo smakowało :) dziękuję za pomysł
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
10 lat temu
Witam świątecznie :)
ja mam pytanie odnośnie średnicy blaszki, jakiej mozna używac, mam okrągłą ale koło 20 cm, czy ciasto nie wypłynie oraz czy mozna dodać np konfitury z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych a dać mniejszą ilośc jabłek? jeśli chodzi o dodatki, dam tylko trochę włoskich orzechów. dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
10 lat temu
łatwy i przepyszny placek. Dziękuję za ten przepis. W domu pachnie piernikiem, upiekłam go dla mężusia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
10 lat temu
Mam jedno [pytanie, czy do tego ciasta można dodać różne składniki? Np. słonecznik, pestki dyni itp?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Agato zamiast orzechów możesz dać dowolne pestki. Jeśli dodatkowo to myślę, że jeśli trochę dodasz to ciastu nie zaszkodzi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
10 lat temu
Szukałam właśnie takiego przepisu! Dziękuję i pozdrawiam :) Na pewno pojawi się u mnie na święta :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
10 lat temu
Uwielbiam takie ciasta!!! To przypomina mi bardzo ciasto salceson, tyle, że ja nie dodaję bakalii i orzechów. Muszę spróbować i taką wersję.