Piernik z jabłkami

14 Komentarzy

Piernik z jabłkami

Miękki, mocno puszysty i wilgotny piernik z kawałkami jabłek. Konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, a jedynie smakiem. Jest delikatny, lekki, a dzięki jabłkom zachowuje długo świeżość.

Polecam ten wypiek szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¼ szklanki miodu
  • 120g cukru
  • 150ml oleju np. rzepakowego
  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 60g orzechów (½ szklanki)
  • 60g rodzynek (½ szklanki)
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać mieszankę z mąką. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączyć mikser i wmieszać orzechy z rodzynkami szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu wmieszać kawałki jabłek. (Jabłek jest dużo w stosunki do ciasta ;)).
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 10 miesięcy temu
    Pyszniutkie wigotne ciasto 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 3 lat temu
    dzień dobry,mam dwa pytania:
    1. czy jabłka należy zmieszać z cukrem przed dodaniem?2. czy rodzynki można dodać prosto z paczki czy też powinny byc nasączone w wodzie przez jakiś czas?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Zrobiłam ciasto I wyszło lekko gorzkawe. Pieklam równa godzinę i wydaje mi się, że za długo sie piekło. A może ten posmak jest od rodzynek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    ciasto fantastyczne - miękkie i puszyste
    Moje ma kształt renifera :-) piekłam na termoobiegi 180 st. przez 60 minut
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 8 lat temu
    Właśnie się piecze,pachnie w całym domu.Dzięki za przepis.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 8 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne ! :)
    Wilgotne, puszyste, aromatyczne... wszystkim bardzo smakowało :) dziękuję za pomysł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Witam świątecznie :)

    ja mam pytanie odnośnie średnicy blaszki, jakiej mozna używac, mam okrągłą ale koło 20 cm, czy ciasto nie wypłynie oraz czy mozna dodać np konfitury z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych a dać mniejszą ilośc jabłek? jeśli chodzi o dodatki, dam tylko trochę włoskich orzechów. dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 9 lat temu
    łatwy i przepyszny placek. Dziękuję za ten przepis. W domu pachnie piernikiem, upiekłam go dla mężusia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Mam jedno [pytanie, czy do tego ciasta można dodać różne składniki? Np. słonecznik, pestki dyni itp?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Agato zamiast orzechów możesz dać dowolne pestki. Jeśli dodatkowo to myślę, że jeśli trochę dodasz to ciastu nie zaszkodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Szukałam właśnie takiego przepisu! Dziękuję i pozdrawiam :) Na pewno pojawi się u mnie na święta :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Uwielbiam takie ciasta!!! To przypomina mi bardzo ciasto salceson, tyle, że ja nie dodaję bakalii i orzechów. Muszę spróbować i taką wersję.