Sernik z rosą

Delikatny, kremowy sernik na kruchym cieście z grubą warstwą bezowej pianki. Sernik rozpływa się dosłownie w ustach. Podczas studzenia się sernika, na wierzchu bezowej piany, tworzą się złote kropelki. Wpływają one korzystnie na wygląd sernika.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 40g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 100g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
- 50ml oleju np. rzepakowego
- 500ml mleka
- 4 żółtka
- 170g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Beza:
- 4 białka
- 100g cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Przygotować masę serową. Twaróg, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo).
- Masę serową wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C.
- Ok. 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. (Piany jest bardzo dużo). Piec dalej 10- 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. (Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy). Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 65- 75 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.