Tarta z crème pâtissière i mascarpone


Chrupiąca tarta z lekkim kremem budyniowo- serowym i polewą czekoladową. Bardzo smaczne kruche ciasto z mocno kremowym, budyniowym nadzieniem.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 5 żółtek
- 50 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 250 g serka mascarpone
Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 10 g masła
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolite ciasto. (Najlepiej najpierw robotem kuchennym, a następnie ręcznie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Formę na tartę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 10 minut, aż ciasto będzie lekko zarumienione. Formę z ciastem wyciągnąć z pieca.
- Przygotować nadzienie. Do garnka wlać mleko i zagotować. Garnek ściągnąć z pieca, przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić na bok.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, dodać skrobię. Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitych żółtek, mieszając cały czas trzepaczką. Całą masę przelać do garnka, postawić na piecu i mieszając trzepaczką podgrzewać na średniej mocy palnika do zagotowania. Od zagotowania gotować jeszcze ok. 1 minuty. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki).
- Gotowy budyń ściągnąć z pieca i pozostawić, aby trochę ostygł. (Przemieszać delikatnie od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch). Następnie wmieszać stopniowo trzepaczką mascarpone. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 150°C (grzałka góra- dół).
- Nadzienie wylać na podpieczony spód. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 150°C (grzałka góra- dół), aż wierzch się zetnie. Pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez parę godzin, albo przez noc.
- Przygotować polewę. Czekoladę posiekać i razem ze śmietaną i masłem podgrzewać w kąpieli wodnej lub na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Polewę wylać na ciasto. Tartę schłodzić w lodówce, aby polewa zastygła.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.