Leśny mech

Smaczne, wilgotne, ucierane ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek szpinaku. Szpinak jest w cieście niewyczuwalny. Długo zastanawiałam się, próbowałam i czasami wydawało mi się, że lekko go czuję. Inni testujący ciasto stwierdzili, że go nie czuć. Tak, czy inaczej ciasto jest smaczne, a szpinak wpływa na niego tylko korzystnie, nadając mu wilgotności i pięknego koloru.
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 3 jajka
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250g świeżego lub mrożonego szpinaku (w świeżym oderwać łodyżki i dopiero zważyć)
- 300g mąki pszennej
- 100g zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250ml oleju
Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu np. truskawkowego
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
- świeże owoce jak np. maliny, jagody, jeżyny
Sposób przygotowania:
- Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z wody i zmiksować blenderem).
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując wlewać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Kolejno wmieszać szpinak, a na końcu orzechy. (Gdyby ciasto było za gęste można dodać odrobinę mleka. Gdy za rzadkie, więcej mąki. Ciasto powinno mieć kremową konsystencję. Ja nic nie dodawałam).
- Formę kwadratową o boku 24cm posmarować cienko masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, kolejno wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Z każdej strony odciąć 1cm ciasta.
- Odcięte skrawki pokruszyć do miski. (Najlepiej pokruszyć sam środek, czyli tylko ładne, zielone ciasto, bez tej części przypieczonej).
- Ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty. Dolny blat posmarować dżemem.
- Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połowę śmietany wyłożyć na dżem. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę śmietany. Posypać z góry okruchami ciasta i udekorować owocami.
- Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Na podstawie przepisu ze strony: kochbar.de
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.