Brownie krówkowe
Ocena użytkowników: 5 / 5






Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 4 jajka
- 120g cukru
- 100g mąki pszennej
- 200g masy krówkowej
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
- Formę kwadratową o wymiarach 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
- Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15min.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie polecam ciasto wyszło tak gęste ze nie szło go wlać do blachy.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po podpieczeniu spod bardzo urósł. Dość nierównomiernie - pojawiły się góry głównie na brzegach. Kiedy wyjęłam ciasto zeby rozlozyc mase krowkowa trochę opadło a resztę docisnęłam... czy to normalne? wygląda to chyba na dość mocno ubite jajka, ale masa byla jak w opise - jasna, puszysta, wstazka masy przez dluzszy czas utrzymywala sie na jej powierzchni... uzywalam Kitchen Aid z mieszadłem flat beater. Co poszło nie tak?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pycha !!
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":0,"5":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można je zamrozić?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jakie jeszcze ciasta poleca Pani do mrożenia? W miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu? Niedługo rodzę i chciałabym coś przygotować i pomrozić dopóki mam jeszcze siłę czas :) Będę miała dużo odwiedzających gości :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Większość ciast można zamrozić. Nie mrożę ciast z dodatkiem żelatyny, twarogu bez pieczenia (ale sernik pieczony już jak najbardziej).
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy dla przełamania słodyczy można pod kajmak dać warstwę powideł śliwkowych? Nie mam kwadratowej blachy, czy może być okrągła o średnicy 26cm?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak. Może być tortownica 26cm.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak zrobiłam, czyli z powidłami pod toffi. Jednak wtedy ciasto potrzebuje trochę więcej czasu w piekarniku - u mnie druga warstwa piekła się 30 min zamiast 15. Próbowane patyczkiem :) Ale wyszli pyszne, dziękuję!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dziękuję za przepis! ostatnio zostało mi pół puszki masy krówkowej więc zrobiłam Twoje brownie i było po prostu przepyszne :P
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Było pyszne! ;)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jeśli zastąpię gorzką czekoladę mleczną to ciasto zbyt słodkie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że byłoby za słodkie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo smaczne ciasto
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy reszta ciasta, którą dodajemy na koniec, nie będzie smakować jak zakalec? Bo pieczemy ją krócej niż spód.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Będzie nawet lepsze, bo wilgotne. Dolne ciasto jest bardziej suche. W brownie nie ma zakalca ;) Takie ma być: wilgotne i soczyste.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możecie mi napisać jak zrobić tę kąpiel wodną?
Z góry dziękuję :-)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zobacz do artykułu o roztapianiu czekolady. Znajdziesz tam jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Tak samo należy tu postąpić roztapiając razem z czekoladą pokrojone na kawałki masło. Oto link: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Roztapianie czekolady.[/url]
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzieň dobry,mam pytanie...poniewarz mieszkam za granica a u nas nie ma masy krôwkowej,czym ja moge zastapič.Krôwki w opakowaniu w sklepie sa
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może być ugotowane mleko skondensowane słodzone. (Puszkę z mlekiem nalezy włożyć do garnka i zalać ją wodą. Puszkę o pojemności ok. 500ml należy gotować przez ok. 3 godz, a następnie wystudzić. W razie potrzeby dolać wodę, aby puszka była cały czas pokryta wodą).
Możesz też użyć gotowego kremu dulce de leche.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Brownie wyszło pyszne;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne i w dodatku szybko znika..;)..dziękuję za przepis :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam wczoraj-faktycznie, bardzo proste i szybkie, ale smaczniejsze następnego dnia
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy jeżeli nie chcę dodawać masy krowkowej to piecze wszystko razem po wlaniu do formy przez 15min. Czy 30min.?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A proszed do pieczenia???? Jesli tak to prosze podac w jakiej ilosci???
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie dodajemy proszku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwsza warstwa już w piekarniku :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czysta rozpusta :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.istna rozkosz.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się