Mazurek chałwowy

Chałwowy mazurek w kształcie jajka. Kruche, chrupiące ciasto pokryte jest słodką, mocno chałwową masą. Brzeg udekorowany jest dwoma, skręconymi wałeczkami ciasta.
Gotowy mazurek ma wymiary ok. 30x 20cm.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 40g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M)
Masa chałwowa:
- 170g chałwy waniliowej
- 50ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
- 30g masła
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Uformować z ciasta kulkę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.
- Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Z ciasta wyciąć kształt jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm. Można również użyć wcześniej przygotowany szablon z papieru).
- Ciasto razem z papierem ułożyć na dużej blasze z piekarnika.
- Z resztek zrobić ozdobny brzeg. (Można na przykład uformować dwa cienkie wałeczki i skręcić je ze sobą. Skręcone wałeczki ułożyć na brzegu ciasta, lekko je dociskając). Jeśli pozostanie jeszcze niewykorzystane ciasto można wykorzystać je do dekoracji.
- Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę chałwową. Chałwę pokruszyć. Przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i masło. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Gdy się zagotuje, a masło roztopi, ściągnąć z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę. Lekko ostudzić, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.
- Udekorować według uznania.
- Mazurek przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 25 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 60 min. |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.