Sernik Amaretto

Aromatyczny sernik z likierem amaretto i ciasteczkami amaretti. Bardzo smaczny, o intensywnym smaku migdałowym, na ciasteczkowym spodzie. Całość polana jest białą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałowymi.
Chcąc upiec sernik w wersji bezglutenowej, proszę użyć domowych ciasteczek amaretti. Przepis tutaj: Ciasteczka Amaretti.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 200g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)
- 60g masła
Masa serowa:
- 1kg twarogu z wiaderka lub Quark
- 150g cukru pudru
- 4 jajka
- 80ml likieru amaretto
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 100g ciasteczek amaretti (domowe lub kupne)
Dodatkowo:
- 100g białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
- 40g migdałów w płatkach
- ewentualnie parę ciasteczek amaretti
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasteczkowy spód. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami.
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Przygotować masę serową. Ciasteczka połamać na kawałki. Odstawić na bok. Ser, cukier puder, jajka, likier i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać połamane ciasteczka i wymieszać delikatnie szpatułką.
- Masę wylać do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180°C.
- Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godzin lub całą noc.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Sernik polać czekoladę i posypać prażonymi płatkami migdałowymi i ewentualnie pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
kilkanaście godzin |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok.1 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.