Tarta cytrynowa z lemon curd

Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 80g masła
- 130g mąki pszennej
- 40g cukru pudru
- 1 żółtko
Beza:
- 3 białka
- 150g cukru
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Na chłodnym cieście rozsmarować lemon curd.
- Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na krem cytrynowy. (Można również pianę z białek wyłożyć łyżką na krem).
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się bezy. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 min. (plus ok. 20min. na przygotowanie lemon curd) |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 45 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.