Tarta cytrynowa z lemon curd
Ocena użytkowników: 5 / 5






Mocno cytrynowa, a zarazem mocno słodka tarta z cytrynowym kremem budyniowym, przykryta grubą warstwą bezowej pianki. Cytrynowy krem lemon curd można przygotować nawet do dwóch tygodni wcześniej, a w dniu pieczenia tej tarty należy jedynie zrobić ciasto kruche i przygotować pianę na bezę.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 80g masła
- 130g mąki pszennej
- 40g cukru pudru
- 1 żółtko
Beza:
- 3 białka
- 150g cukru
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę na tartę, najlepiej z wyciąganym dnem, o wymiarach ok. 11x 35cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Na chłodnym cieście rozsmarować lemon curd.
- Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na krem cytrynowy. (Można również pianę z białek wyłożyć łyżką na krem).
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. w temperaturze 180°C, aż do zarumienienia się bezy. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 min. (plus ok. 20min. na przygotowanie lemon curd) |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 45 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 9 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dzień wcześniej podpiec spód, a w całości upiec następnego dnia?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry! Czy mogę tartę zamiast w 180°C przez 20min, piec w niższej temp i przez dłuższy czas ( jaka to mogłaby być temp i czas? Na np 90°C?) Piekę tą pyszną tartę już drugi raz i moje bezy się bardzo mocno przypiekają, a czubeczki są prawie spalone :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Faktycznie za ciemna. Ciasto jest podpieczone, lemon curd gotowy, więc tylko bezę obserwuj, aby się lekko zarumieniła. Spróbuj na ok. 130- 150 stopni do lekkiego zarumienienia. W środku beza będzie piankowa.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jutro będę piekła znowu, tylko z pomarańczowym kremem, a ta cytrynowa w środku była taka, natomiast w smaku cudowna (wszyscy są zachwyceni) <3
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.jaki rozmiar jest tej formy na zdjęciach?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Froma o wymiarach ok. 11x 35cm
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry nigdy nie robiłam tego lemon curd jak to się robi chętnie bym zrobiła jutro mam gości i pasowała by mi ta tarta Dziękuję 😉
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tutaj proszę bezpośredni link do przepisu na lemon curd (w składnikach słowo lemon curd też jest linkiem 😉 ) https://domowe-wypieki.pl/przepisy/kremy-masla/666-lemon-curd
Dobrze by było, gdyby lemon curd był po przygotowaniu jeszcze schłodzony w lodówce.- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tarta jest taka, jaką jadłam 15lat temu w Anglii, nigdy więcej mi się to nie zdarzyło!!!! Do dzisiaj.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzien dobry mam gotowy lemon curd czy dodać trochę mąki ziemiaczanej żeby go zagescic
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli jest rzadki to tak. Zagotować, jak budyń do zgęstnienia.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,Mam zamiar już od dłuższego czasu zrobić tarte wg tego przepisu bo brzmi obłędnie, ale niestety z powodu bezy byłabym sama do tego nawet jak byłoby przepyszne.. Czy można w związku z tym zwiększyć objętość lemon curd przez zmieszanie go z np serkiem mascarpone? Albo górę z bezy zastąpić czyms innym?
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak. Możesz zmieszać lemon curd z mascarpone. Możesz też zamiast bezy, dać kleksy z ubitej śmietany lub śmietany z mascarpone.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tarta wyszla pyszna - opinia mojego najwiekszego krytyka 4 letniego synka 🙂Trzymalam w lodowce cala noc jednak lemon curd troche plynny.
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry. Czy masę cytrynowa można zrobić w większej ilości i zamrozić? Ola
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak (nod)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,czy w trakcie pieczenia tarty z gotową już bezą piekarnik ma być ustawiony ustawić góra - dół ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, ja piekłam cały czas przy ustawieniach góra- dół.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję bardzo :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam ,czy tego kremu wychodzi dużo? Chciałam zrobić dwie tarty i zastanawiam się czy wystarczy mi go? Czy to są składniki na jedną porcję? Proszę o odpowiedź
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kremu wychodzo ok. 250ml i wystarcza na jedną tartę.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moja córka prosiła mnie o tą tartę jakieś dwa lata, niestety nie miałam dobrego przepisu, w końcu dzisiaj upiekłam z Pani przepisu i muszę powiedzieć, że tarta jest obłędna :)Krem Lemon Curd jest niepowtarzalny a smak całej tarty niezapomniany. Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":0,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo dziękuję za odpowiedz
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dobry wieczór. Czy mogę zrobić tą tartę w formie tartaletek? Chodzi mi o to, czy czas ich pieczenia się skróci? Proszę o szybką odpowiedz...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na pewno się skróci. Piecz je ok. 10 minut, a po ściągnięciu papieru do zarumienienia. Później z bezą również do jej zarumienienia.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam
A gdzie znajdę przepis na lemon curd ?- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest podlinkowany w składnikach. Najedź tylko myszką na napis ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tarta przepyszna!! Lemon curd - super!!! Nie mogę wyjść z zachwytu. Tego typu ciasto jadłam w Barcelonie i od czasu do czasu wracał do mnie ten smak - słodko-cytrynowy. Rewelacja! (zrobiłam na normalnej okrągłej formie do tarty)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę mi powiedzieć, czy lemon curd mogę zrobić zaraz przed zrobieniem spodu i piany? Czy trzeba z wyprzedzeniem, żeby się schłodził w lodówce? Chcę dziś zrobić tę tartę, ale nie mam czasu na chłodzenie, tylko po zrobieniu ze 2-3 godzinki mogę schładzać już po zrobieniu. Będzie dobrze, czy przełożyć pieczenie na kiedy indziej?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Anno, trzeba go przygotować dzień wcześniej. Potrzebuje czasu, aby zgęstnieć.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wygląda pysznie.. Zbliżają się moje urodziny i mam zamiar zrobić to cudo;) tylkO napisane jest ze piec z kulkami ceramicznymi albo fasola.. Czyli taka np piękny jaś? I dużo tego trzeba? Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, może być ta fasola. Należy jej nasypać tyle, aby obiążyć cały spód ciasta.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy można do tego dodać troche np. Rumu? Do samego lemon curd oczywiście. Nie popsuje sie to w pieczeniu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz dodać trochę alkoholu do gotowego, gorącego lemon curd. Tylko, czy rum tutaj pasuje? Mnie jakoś niebardzo. Lepiej może wódkę z posmakiem cytryny? Osobiście darowałabym sobie dodatek alkoholu w tym przypadku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny, przystępny przepis i fantastycznie upieczone ciasto. Genialne :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się