Sernik limonkowy na zimno


Lekki, orzeźwiający sernik dwuwarstwowy na zimno o smaku cytrynowym. Sernik przygotowany jest z twarogu, galaretek i bitej śmietany.
Składniki:
- 150 g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)
- 150 g białej czekolady
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- 100 g cukru
- 2 limonki
- 800 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- 1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Herbatniki wymieszać z białą czekoladą i ugnieść na dnie tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić (każdą z osobna) w 100 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Wycisnąć sok z jednej limonki.
- Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem. Twaróg podzielić na pół. Jedną połowę wymieszać trzepaczką z rozpuszczoną galaretkę agrestową, a drugą połowę z galaretką cytrynową. Do warstwy cytrynowej wmieszać 3 łyżki soku z limonki.
- Słodką śmietanę ubić na sztywno. Po połowie śmietany wmieszać do obu mas.
- Wyłożyć do tortownicy najpierw żółtą warstwę, a następnie delikatnie zieloną. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Ułożyć na wierzchu stężałego ciasta.
- Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak zacznie tężeć wyłożyć ją na górę ciasta. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
- Sernik przyozdobić plastrami z drugiej limonki.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z gazety "Tina. Sonderheft. Backen".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.