Sernik limonkowy na zimno

19 Komentarzy
Sernik limonkowy na zimno

Lekki, orzeźwiający sernik dwuwarstwowy na zimno o smaku cytrynowym. Sernik przygotowany jest z twarogu, galaretek i bitej śmietany.

Składniki:

  • 150 g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)
  • 150 g białej czekolady
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 100 g cukru
  • 2 limonki
  • 800 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. 1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  3. Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Herbatniki wymieszać z białą czekoladą i ugnieść na dnie tortownicy. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  5. 1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić (każdą z osobna) w 100 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Wycisnąć sok z jednej limonki.
  7. Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem. Twaróg podzielić na pół. Jedną połowę wymieszać trzepaczką z rozpuszczoną galaretkę agrestową, a drugą połowę z galaretką cytrynową. Do warstwy cytrynowej wmieszać 3 łyżki soku z limonki.
  8. Słodką śmietanę ubić na sztywno. Po połowie śmietany wmieszać do obu mas.
  9. Wyłożyć do tortownicy najpierw żółtą warstwę, a następnie delikatnie zieloną. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  10. Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Ułożyć na wierzchu stężałego ciasta.
  11. Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak zacznie tężeć wyłożyć ją na górę ciasta. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
  12. Sernik przyozdobić plastrami z drugiej limonki.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z gazety "Tina. Sonderheft. Backen".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik limonkowy na zimno Sernik limonkowy na zimno
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 5 miesięcy temu
    Bardzo dobre ciasto, lekkie, orzeźwiające. Jedynie wprowadziłabym zmianę w białej czekoladzie, bo wystarczy dużo mniej do połączenia ciastek (może też zależy od ciastek). I jak używamy galaretek, które mają być przestudzone lub tężejące to powinno być to na początku przepisu. Dla początkujących się przyda taka informacja. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 7 miesięcy temu
    Ciasto bardzo dobre. Takie świeże. Następnym razem dodam jeszcze liść mięty do dekoracji. Szkoda tylko że zdjęcia nie zdążyłam zrobić 🙂. Tak szybko został zjedzony 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Wlasnie go zrobiłam ☺️ Niebo w gębie 😍 Zakochałam się w nim i napewno będzie bardzo często u mnie gościł 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mia · 4 lat temu
    Czy ten przepis jest na bazie galaretek bez żelatyny? Chciałabym uniknąć jej w cieście, ale nie wiem ile dodać wówczas wege galaretek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Galaretki są klasyczne z żelatyną. Niestety nigdy nie używałam innych galaretek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa z NRW · 8 lat temu
    Zaglądam na Pani strone juz od dawna i wyprobowalam juz kilka przepisow... kazdy przepis jest w prosty i logiczny sposob opisany..
    Zrobilam wczoraj ten sernik wyszedl wysmielicie .. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Mi ta masa do której dodaje sie sok limonkowy wogóle nie stężała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    czerwony gupik · 10 lat temu
    Wyszedł wyśmienity! Lekki i cytrynowy. Polecam każdemu :)
    Użyłam prostokątnego pudełka zamiast blaszki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 11 lat temu
    rzeczywiście spód jest twardy, gdy ciastka połączy się z czekoladą, ale mi akurat to połączenie pasuje i smakuje.
    Zrobiłam sernik na swoje urodziny i wyszedł przepysznie. Gorąco polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 11 lat temu
    Mam malutkie pytanko,jesli chodzi o spod serniczka.Robilam go juz raz ,jest przepyszny i wlasnie mam na niego smaka...problem w tym ,ze poprzednim razem spod wyszedl mi okrooopnie twardy nie dalo sie go wogole pokroic i w dodatku odchodzil od reszty.Czy ma Pani jakis inny sprawdzony sposob na spod z kruszonych cherbatnikow?Pozdrawiam:-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Spróbuj ten: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/213-arbuzowy-sernik-na-zimno"]Arbuzowy sernik na zimno[/url] lub [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/398-sernik-nowojorski"]sernik nowojorski[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 11 lat temu
    czy ten serek to taki w wiaderku mielony do serników? np president czy raczej zwykłe serki waniliowe homogenizowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klara · 11 lat temu
    Czy ten sernik akurat trzeba robić z galaretką agrestową i cytrynową, mogą być inne smaki?;) A jeżeli tak to jakie polecasz?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Możesz dodać dowolne galaretki. Gabii poniżej w komentarzu zachwalała połączenie malinowo- pomarańczowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabii · 11 lat temu
    Zrobilam 2razy. Pierwszy raz cytrynowo-agrestowy smak, a drugim malinowo- pomaranczowy smak- jeszcze lepszy smak!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magd@ · 12 lat temu
    pycha musiałam go wypróbować SZACUN :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agata · 12 lat temu
    Wygląda super,muszę zrobić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 14 lat temu
    wypróbowałam :) pyszny!!!