Key- Lime- Pie

Tarta na ciasteczkowym spodzie z lekkim, orzeźwiającym kremem limonkowym. Krem przygotowany jest z limonek, słodzonego mleka skondensowanego i jajek. Udekorowana jest bitą śmietaną. Nazwa ciasta pochodzi od rodzaju limetek Key Lime, które są małe, aromatyczne i bardziej kwaśne. Tartę polecam szczególnie na upały.

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek Digestive lub innych ciasteczek pełnoziarnistych
  • 90 g masła

Nadzienie:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
  • 125 ml wyciśniętego soku z limonek (potrzeba ok. 4 sztuki)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Dekoracja:

  • ok. 150 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • plasterki limonki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  2. Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciasteczek. Wymieszać.
  3. Masą ciasteczkową wylepić dno i boki formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy górnej 27,5 cm, a dolnej ok. 23 cm).
  4. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C, grzałka góra- dół.
  6. Przygotować nadzienie. Do miski przełożyć słodzone mleko skondensowane, jajka, żółtka i sok z limonki. Zmiksować chwilę na średnich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
  7. Nadzienie wylać na ciasteczkowy spód.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół, aż wierzch będzie ścięty. (Sprawdzić powierzchnię, dotykając delikatnie patyczkiem. W środku masa będzie jeszcze luźna. Dopiero gdy ostygnie, zaczyna tężeć). Tartę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  9. Przygotować dekorację. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować tartę. Ozdobić kawałkami limonki.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Key- Lime- Pie Key- Lime- Pie Key- Lime- Pie