Key- Lime- Pie


Tarta na ciasteczkowym spodzie z lekkim, orzeźwiającym kremem limonkowym. Krem przygotowany jest z limonek, słodzonego mleka skondensowanego i jajek. Udekorowana jest bitą śmietaną. Nazwa ciasta pochodzi od rodzaju limetek Key Lime, które są małe, aromatyczne i bardziej kwaśne. Tartę polecam szczególnie na upały.
Składniki:
Spód:
- 200 g ciasteczek Digestive lub innych ciasteczek pełnoziarnistych
- 90 g masła
Nadzienie:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
- 125 ml wyciśniętego soku z limonek (potrzeba ok. 4 sztuki)
- 2 jajka
- 2 żółtka
Dekoracja:
- ok. 150 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- plasterki limonki
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciasteczek. Wymieszać.
- Masą ciasteczkową wylepić dno i boki formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy górnej 27,5 cm, a dolnej ok. 23 cm).
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C, grzałka góra- dół.
- Przygotować nadzienie. Do miski przełożyć słodzone mleko skondensowane, jajka, żółtka i sok z limonki. Zmiksować chwilę na średnich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
- Nadzienie wylać na ciasteczkowy spód.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół, aż wierzch będzie ścięty. (Sprawdzić powierzchnię, dotykając delikatnie patyczkiem. W środku masa będzie jeszcze luźna. Dopiero gdy ostygnie, zaczyna tężeć). Tartę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przygotować dekorację. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować tartę. Ozdobić kawałkami limonki.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.