Cytrynowe ciasto z bezą

Mocno cytrynowe ciasto z bezą. Dół ciasta to ucierane ciasto z delikatną nutą cytryny, pośrodku mocno cytrynowo- jajeczna warstwa, a na górze dla osłody słodka pianka bezowa. Ciasto jest kwaskowate i mocno orzeźwiające, jak na cytrynę przystało ;). Smaczne, delikatne i nie za słodkie.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 45g masła
- 30g mąki ziemniaczanej
- 35g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 70g cukru
- skórka starta z połowy cytryny
- szczypta soli
Masa cytrynowa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 400g
- 150ml soku wyciśniętego z cytryn (potrzeba ok. 3 sztuk)
- 5 żółtek
Beza:
- 5 białek
- 150g cukru
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksujemy na najwyższych obrotach). Następnie dodać startą skórkę z cytryny.
- Osobno wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie dodać roztopione masło.
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do ciasta.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, a temperaturę piekarnika ustawić na 140°C.
- Przygotować masę cytrynową. Ucierając żółtka mikserem na najwyższych obrotach wlewać stopniowo mleko skondensowane. Następnie wlać stopniowo sok z cytryn.
- Masę wyłożyć na upieczone ciasto i całość piec przez 30min. (Wierzch masy cytrynowej powinien być po upieczeniu ścięty). Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Ciasto dobrze jest schłodzić przez co najmniej 1 godz. w lodówce).
- Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę wyłożyć na masę cytrynową łyżką, tworząc fale.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia się bezy. (Należy ustawić funkcję grilla lub górną grzałkę na 250°C. U mnie z funkcją grilla trwało to ok. 1 minuty. Można też opalić bezę palnikiem cukierniczym).
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.