Tort żabka

12 Komentarzy

Tort żabka

Tort w kształcie głowy żabki i parę małych żabek zrobionych z muffinów. Żabka nie jest trudna do wykonania. Do jej przygotowania można wykorzystać ulubiony tort. Dodatkowo potrzebne są również ulubione muffiny/ babeczki na oczy i zielona masa. Z pozostałej masy i muffinów/ babeczek można zrobić w łatwy sposób małe żabki.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń waniliowy (może być również koloru czerwonego lub czekoladowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):

  • 3 żółtka
  • 375g masła
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)

Dodatkowo:

  • ulubione muffiny/ babeczki
  • zielony i czerwony barwnik spożywczy
  • 2 czekoladowe markizy z białym kremem typu oreo
  • 2 okrągłe opłatki pod ciastka (u mnie o średnicy 7cm, które jeszcze troszkę przycięłam)
  • Lentilky (Smarties) lub M&M's
  • 2 patyczki do szaszłyków
  • żelki w kształcie krążków np. Apfelringe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Chłodny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  8. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

2

  1. W tym czasie upiec ulubione muffiny/ babeczki.
  2. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Troszkę masy odłożyć i wymieszać z czerwonym barwnikiem spożywczym. (Będzie ona potrzebna na zrobienie ust).
  4. Resztę masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym.
  5. Górę tortu zaokrąglić nożem, a następnie cały tort posmarować zieloną masą budyniową.

3

  1. Z dwóch babeczek ściągnąć papilotki i ściąć wypukłą górę. Posmarować je całe zieloną masą. Przymocować jako oczy na torcie za pomocą patyczków do szaszłyków. (Ścięta góra babeczki to przód oka). Następnie przyłożyć do każdej babeczki opłatek (który przyklei się do masy), a na opłatek przykleić przy pomocy masy połówkę markizy.
  2. Czerwoną masą namalować usta.
  3. Przygotować małe żabki. Resztą zielonej masy posmarować górę pozostałych muffinków. (Nie ściągamy papilotek).
  4. Żelki przeciąć na pół i wbić pionowo w masę. Smarties (albo m&m) podkleić masą i przykleić do żelki. Czerwoną masą namalować usta.

Smacznego.

Tort żabka

Tort żabka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Pani Joanno, czy budyń ma być z cukrem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Obojętne, może być z cukrem lub bez, ale do tego bez cukru należy dodać tyle cukru ile jest podane na opakowaniu, aby masa wyszła słodka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    czy te barwniki mogą być w żelu i w jakich proporcjach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, w żelu są według mnie najlepsze. Barwnik dodaje się stopniowo do osiągnięcia porządanego koloru. Intensywność barwników jest różna, w zależności od firmy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 10 lat temu
    ale nie rozumiem co z tymi żelkami :) Może Pani bardziej mi to wyjaśnić to będzie mój pierwszy tort:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Żelki mają kształt krążka. Używasz jedną żelkę na jedną babeczkę. Żelkę należy przeciąć na pół i każdą połówkę wcisnąć pionowo w masę. (Robimy oczy żaby tak, jak na zdjęciach). Do środka żelki należy "przymocować" drażetkę smarties lub m&m, podklejając ją masą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    super pomysł :) dziś podejmę się tego wyzwania, i zrobię mój pierwszy tort :) mam nadziję,że wyjdzie równie cudny. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 10 lat temu
    Torcik jest super, te usta sa po prostu boskie;)
    P.S. dla p. Karoliny (nie wiem w jakim wieku sa dzieci) ale proponuje na bazie żaby zrobić dwie twarze jej dzieciaczków
    pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 10 lat temu
    czy usta żaby i biel oczu można zrobić z masy marcepanowej-cukrowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Tort wydaje się bardzo prosty a jaki śliczny efekt końcowy ... Super :)
    A Joanno masz może jakieś inne pomysły na tort mianowicie kształty wzory coś nowego:) w tamtym roku piekłam króliczka hmm a w tym...?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, pamiętam dla Twoich bliźniaków :) Wszystko co piekę dodaję na stronę. Nie mam przepisów na wyrost. Taką żabę możesz zrobić też pod siebie w wersji bezglutenowej.