Tort w kształcie głowy żabki i parę małych żabek zrobionych z muffinów. Żabka nie jest trudna do wykonania. Do jej przygotowania można wykorzystać ulubiony tort. Dodatkowo potrzebne są również ulubione muffiny/ babeczki na oczy i zielona masa. Z pozostałej masy i muffinów/ babeczek można zrobić w łatwy sposób małe żabki.
Składniki: Biszkopt kakaowy:
6 jajek
lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru (200g)
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lekka masa budyniowa (do środka tortu):
1 budyń waniliowy (może być również koloru czerwonego lub czekoladowy)
2 okrągłe opłatki pod ciastka (u mnie o średnicy 7cm, które jeszcze troszkę przycięłam)
Lentilky (Smarties) lub M&M's
2 patyczki do szaszłyków
żelki w kształcie krążków np. Apfelringe
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Chłodny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
W tym czasie upiec ulubione muffiny/ babeczki.
Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Troszkę masy odłożyć i wymieszać z czerwonym barwnikiem spożywczym. (Będzie ona potrzebna na zrobienie ust).
Resztę masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym.
Górę tortu zaokrąglić nożem, a następnie cały tort posmarować zieloną masą budyniową.
Z dwóch babeczek ściągnąć papilotki i ściąć wypukłą górę. Posmarować je całe zieloną masą. Przymocować jako oczy na torcie za pomocą patyczków do szaszłyków. (Ścięta góra babeczki to przód oka). Następnie przyłożyć do każdej babeczki opłatek (który przyklei się do masy), a na opłatek przykleić przy pomocy masy połówkę markizy.
Czerwoną masą namalować usta.
Przygotować małe żabki. Resztą zielonej masy posmarować górę pozostałych muffinków. (Nie ściągamy papilotek).
Żelki przeciąć na pół i wbić pionowo w masę. Smarties (albo m&m) podkleić masą i przykleić do żelki. Czerwoną masą namalować usta.
Tak, w żelu są według mnie najlepsze. Barwnik dodaje się stopniowo do osiągnięcia porządanego koloru. Intensywność barwników jest różna, w zależności od firmy.
Żelki mają kształt krążka. Używasz jedną żelkę na jedną babeczkę. Żelkę należy przeciąć na pół i każdą połówkę wcisnąć pionowo w masę. (Robimy oczy żaby tak, jak na zdjęciach). Do środka żelki należy "przymocować" drażetkę smarties lub m&m, podklejając ją masą.
Torcik jest super, te usta sa po prostu boskie;)
P.S. dla p. Karoliny (nie wiem w jakim wieku sa dzieci) ale proponuje na bazie żaby zrobić dwie twarze jej dzieciaczków
pozdrawiam serdecznie
Tort wydaje się bardzo prosty a jaki śliczny efekt końcowy ... Super :)
A Joanno masz może jakieś inne pomysły na tort mianowicie kształty wzory coś nowego:) w tamtym roku piekłam króliczka hmm a w tym...?
Tak, pamiętam dla Twoich bliźniaków :) Wszystko co piekę dodaję na stronę. Nie mam przepisów na wyrost. Taką żabę możesz zrobić też pod siebie w wersji bezglutenowej.