Tort czekoladowy

65 Komentarzy

tort czekoladowy

Mocno czekoladowy tort na wyjątkowe okazje. Tort jest wielki, czteropiętrowy i bardzo ciężki. Wystarczy pokroić go na cienkie kawałki, bo jest tak duży, że większego kawałka nie zjecie ;). Bardzo smaczny. Starałam się, aby tort był mocno czekoladowy. Do jego przygotowania zużyłam ponad siedem tabliczek czekolady. Tort powstał z dość ciężkich, czekoladowych blatów przełożonych pysznym, delikatnym musem czekoladowych. Całość ozdobiłam czekoladową bitą śmietaną. Tort jest kosztowy, ale wydajny i bardzo elegancki. Polecam go na szczególne imprezy rodzinne i nie tylko.

Przygotowanie tortu polecam rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej należy przygotować czekoladową śmietanę do obłożenia tortu, którą należy dobrze słodzić w lodówce. Również blaty przełożone kremem czekoladowym dobrze jest pozostawić na noc w lodówce, aby tort zrobił się bardziej stabilny. Na drugi dzień pozostaje jedynie ozdobić tort schłodzoną śmietaną i już można go serwować.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 120g czekolady gorzkiej
  • 220ml mleka
  • 260g masła
  • 400g cukru
  • 4 jajka
  • 220ml jogurtu naturalnego
  • 400g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Poncz:

  • ok. 125ml mocnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30ml rumu

Mus czekoladowy:

  • 6 żółtek
  • 40g cukru
  • 300g czekolady (150g czekolady gorzkiej i 150g czekolady mlecznej)
  • 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%

Czekoladowa bita śmietana do dekoracji tortu:

  • 500g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować czekoladową bitą śmietanę. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać i odstawić na bok. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w garnku, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. (Nie gotować). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aby czekolada się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W jednej misce rozkłócić jajka trzepaczką. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przestudzoną masę kakaową i wymieszać. (Masa może być jeszcze lekko ciepła).
  4. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Wsypać do pierwszej miski i wymieszać całość używając trzepaczki. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto podzielić na 4 części i piec jedną część po drugiej w tortownicy o średnicy 26cm. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz). Piec ok. 15 min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
  6. Wszystkie cztery blaty pozostawić do ostygnięcia.
  7. Przygotować poncz. Kawę posłodzić i ostudzić. Następnie wymieszać z rumem.
  8. Przygotować mus czekoladowy do przełożenia blatów. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  9. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  10. Śmietanę ubić na sztywno i odstawić w chłodne miejsce.
  11. Żółtka i cukier przełożyć na miski i ubijać na parze co najmniej 5 minut, miksując mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie ściągnąć miskę z pieca i miksować dalej, aż masa trochę się ostudzi. Dodać stopniowo roztopioną czekoladę. Pozostawić, aż masa będzie chłodna. (Masa będzie gęsta).
  12. Do zimnej masy dodać najpierw 2- 3 łyżki bitej śmietany i wymieszać trzepaczką. (Masa zrobi się rzadsza). Dodać resztę bitej śmietany i wymieszać delikatnie.
  13. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki musu czekoladowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty musu, delikatnie mieszając. Mus czekoladowy wstawić na chwilę do lodówki, aż zgęstnieje i będzie się go dało rozsmarować na blatach. (Pilnować, aby mus nie stężał za bardzo).
  14. Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i nasączyć częścią ponczu. Rozłożyć 1/3 musu czekoladowego i przykryć drugim blatem. Blat nasączyć i rozłożyć połowę pozostałego musu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i rozłożyć resztę musu. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.

2

  1. Schłodzoną czekoladową śmietanę ubić chwilę mikserem, aby zgęstniała i dało się nią dekorować tort. Częścią śmietany posmarować bok tortu. (Nożem do masła można zrobić wzór jak na zdjęciach, przeciągając nożem pionowo od dołu do góry). Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i udekorować górę tortu wyciskając trochę śmietany i przeciągając rękaw w prawą stronę. (Zaczynamy od środka tortu i robimy okręgi na zewnątrz).

Smacznego.

tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 6 miesięcy temu
    Witam chciałabym zrobić z tego przepisu spod na dużą brytfannę do ciasta z wiśniami (coś jak malinowa chmurka ale z wiśniami i czekoladowym spodem) Pytanie czy z połowy składników wyjdzie spod na blachę 38/24 wysokości około 2,5 czy? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Przy takich obliczeniach korzystam z przelicznika form do pieczenia znajdującego się na stronie. Nie wiem, jaką wysokość ma blat w tym torcie, ale można założyć, że mniej więcej te 2- 2,5 cm, wiec trzeba by było składniki jednego blatu zwiększyć według tego co pokaże przelicznik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    A można upiec całość nie dzieląc na 4 części? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moim sposobem blaty wychodzą równe, bez górek i taki sposób polecam 😉
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Asia · 9 miesięcy temu
        Warto poświęcić tą godzinkę. Blaty wychodzą równe, puszyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Jestem zachwycona przepisem. Tort wyszedł przepyszny. Najlepszy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Niebo w gębie. Cudowny przepis. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Witam. Czy moge zastapic jogurt w przepisie? Mam dziecko z alergia i chciala bym dopasować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 3 lat temu
    Bardzo rzadko pieke... wiec w moim przypadku ten przepis byl nie lada wyzwaniem! Powiodlo sie i na prawde tort urodzinowy dla corki wyszedl przepyszny. Okazaly, wilgotny , w sam raz. Warty polecenia. Choc musze przyznac ze nie mialam tak duzo gorzkiej czekolady i uzylam pol na pol z mleczna. Dziekuje za ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Tak złego przepisu na tort jeszcze nie miałam... A robiłam już wiele. Robiłam wszystko tak jak w przepisie, z musu wyszły grudki, poszedł do wyrzucenia, krem do dekoracji wyszedł tak rzadki, że spływał, pomimo, że był całą noc w lodówce. Urodziny męża były bez tortu...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 3 lat temu
      Widocznie coś Pani zrobiła źle lub składniki były złej jakości. Przepis jest ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monik · 4 lat temu
    Witam Próbowałam dziś swoich sił z tym tortem i mam pytania. Kiedy wiadomo ze masa na parze jest już dobra i jak silna ma pobyć ta para? Wydaje mi się ze pierwsza masę zrobiłam źle ale drugiej tez nie byłam pewna ponieważ masa była puszysta ale lejąca (tzn nie sztywna) wiec nie wiem czy taka miała być? Drugie pytanie to jak zaczęłam dodawać czekoladę powoli to cała masa się zgrutkowala, co mogłam zrobić źle. Może masa jajeczna była zle ubita?Udało mi się masę uratować jak zaczęłam dodawać śmietanę ale pierwsza porcje musiałam dosłownie wetrzeć i masa ma grudki. W smaku jest pyszna tylko wyglada tak jakby były w niej kawałki czekooady.Czy jak się masa zgutkuje to można ja jakoś rozetrzeć na masę no może podgrzać?Proszę o poradę aby następnym razem lepiej mi się udało ;).Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Masa z ubitych żółtek z cukrem będzie puszysta, jasna i zwiększy swoją objętość. Woda w garnku ma delikatnie "mrugać", nie powinna się mocno gotować. Jak woda zagotuje się, to trzeba zmniejszyć mocno moc palnika. Po 5 minutach miksowania w kąpieli wodnej masa powinna być dobra.Po dodaniu czekolady nie powinna się grudkować. Może czekolada za mocno ostygła? Powinna być lejąca, a masa z żółtek może być lekko ciepła. Mnie to wygląda na połączenie za chłodnych składników. Dopiero po połączeniu płynnej czekolady z masą jajeczną, należy poczekać, aż całość ostygnie zanim dodamy ubitą śmietanę.Nie próbowałam, ale ja tak bym zrobiła, że jak po połączeniu czekolady z masą jajeczną będą grudki to podgrzałabym jak piszesz całość w kąpieli wodnej, aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie dobrze ostudzić i dodać bitą śmietanę.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 4 lat temu
        Dziekuje za odpowiedz. Mozliwe ze czekolada była za chłodna ponieważ robiłam masę jajeczna drugi raz, ale nadal była lejąca. Będę próbować znowu, praktyka jest najlepsza :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Witam. Czym mogę napączowac tort aby nie używać kawy i/lub alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hala · 4 lat temu
    Witam, śmietana z czekolada po nocy jest bardzo sztywna, nie nadaje się do obłożenia boków, co mam zrobić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ile procent kako miała czekolada? Spróbuj rozmieszać ganache łyżką. Jak jest za gęste to wyciągnij z lodówki i pozostaw do ocieplenia w temperaturze pokojowej. Jak to nie pomoże, to lekko ogrzej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jozia · 5 lat temu
    Witam, Mam pytanie co do ilości cukru ... 400g cukru ?? Można zmniejszyć o połowę ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie polecam. Ciasto naprawdę nie jest przesłodzone. Nie ma co patrzeć tylko na samą ilość cukru. Trzeba wziąć pod uwagę również pozostałe składniki. To jest ciasto czekoladowe ze sporą ilością gorzkiego kakao, do tego jogurt, który jest kwaskowy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 5 lat temu
    Witam. Jaka ma być wielkość jajek? Nie wiem dlaczego żółtka z cukrem nie roztarły się, drugim razem ucieralam z cukrem pudrem było lepiej chociaż bardzo bardzo gęste. Po dodaniu rozpuszczonej przestygnietej czekolady zrobiły się grudki nie masa....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Używam jajek średnich (M). Ubijałaś na parze (w kąpieli wodnej) kilka minut? Jeśli był wyczuwalny cukier pod palcami to nic nie szkodzi, dodajemy później bitą śmietanę i zanim tort się schłodzi i stężeje to się wszystko rozpuści. Nie kazałam sprawdzać, czy cukier jest wyczuwalny ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anka · 5 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź ☺
        Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Czy cukier do masy ma być zwykły czy puder??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Witam,
    chce wykonać ten tort ale na prostokątnej blaszce 26x37 cm wystarczy podwoić składniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub · 6 lat temu
    Witam upiekłem tort ale szczerze nie jestem pewien czy blaty ciasta są ok ponieważ ciasto jest wilgotne i ciężkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 7 lat temu
    Najlepszy tort na świecie! Za każdym razem jak go zrobię, słyszę miliony pochwał ;) Dodaję do musu czekoladowego pokrojoną na kawałeczki czekoladę z chrupkami z Lidla- robi robotę!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 lat temu
    Mam zamiar upiec ten tort na urodziny siostry, obawiam się jednak że może być słodki i trochę mdły. Stąd moje pytanie, czy mogę dodać powidło śliwkowe między blatem a masą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Długo się zastanawiałam, co zrobić mężowi na urodziny i zdecydowałam się na ten przepis. Bałam się, że śmietana mi się zważy, ale wyszła fantastyczna. Krem ma grudki, bo zrobił się nie tyle gęsty ile suchy przed dodabiem czekolady, ale po rozsmarowaniu nic nie czuć. Pyszny, bardzo pracochłonny jak dla mnie, ale powala na kolana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 8 lat temu
    Czy mogę gorzką czekoladę zastapic białą do dekoracji tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 8 lat temu
    Witam, czy można upiec tort w zwykłej, prostokątnej blaszce i nałożyć na niego masę cukrową? Dziękuję za pomoc;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kształt tortu może być dowolny. Pewniejsze byłoby obłożenie tortu czekoladową masą maślaną lub budyniową pod masę cukrową.