Mazurek cytrynowo- bezowy

Krucha, chrupiąca beza upieczona w kształcie jajka, pokryta pysznym, cytrynowym kremem lemon curd. Udekorowana jest małymi bezami i czekoladą.
Lemon curd i bezy dobrze jest przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia mazurek posmarować kremem cytrynowym, udekorować i podawać.
Składniki:
- 3 białka
- 150g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- krem cytrynowy z przepisu: Lemon curd
- parę kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Na papierze do pieczenia narysować kontury jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm. W przepisie na mazurek chałwowy są zdjęcia, jak wyciąć kształt jajka przy użyciu tortownicy z ciasta kruchego. Tutaj w ten sam sposób narysowałam kształt jajka na papierze). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć na blachę do pieczenia.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
- Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, rozłożyć część masy białkowej na papierze do pieczenia formując kształt jajka, na grubość ok. 1cm.
- Resztę masy białkowej przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem). Wyciskać małe bezy na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. (Poza bezami w kształcie rozetki, zrobiłam również małe „łezki” jako bazie kotki i małe owale, jako pisanki).
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 1,5 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie z termoobiegiem. Można piec również na grzałce góra- dół i w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
- Bezę w kształcie jajka posmarować kremem cytrynowym. Na brzegu ułożyć małe bezy. Mazurek ozdobić według uznania (np. jak u mnie, roztapiając gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i robiąc napis Alleluja, oraz bazie kotki i pisanki). Podawać w dzień udekorowania. (Na następny dzień beza namięknie).
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.