Mazurek cytrynowo- bezowy

5 Komentarzy

Mazurek cytrynowo- bezowy

Krucha, chrupiąca beza upieczona w kształcie jajka, pokryta pysznym, cytrynowym kremem lemon curd. Udekorowana jest małymi bezami i czekoladą.

Lemon curd i bezy dobrze jest przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia mazurek posmarować kremem cytrynowym, udekorować i podawać.

Składniki:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • krem cytrynowy z przepisu: Lemon curd
  • parę kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Na papierze do pieczenia narysować kontury jajka. (Do tego celu użyłam tortownicy o średnicy 20cm. W przepisie na mazurek chałwowy są zdjęcia, jak wyciąć kształt jajka przy użyciu tortownicy z ciasta kruchego. Tutaj w ten sam sposób narysowałam kształt jajka na papierze). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć na blachę do pieczenia.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier.
  3. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, rozłożyć część masy białkowej na papierze do pieczenia formując kształt jajka, na grubość ok. 1cm.
  4. Resztę masy białkowej przełożyć do szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem). Wyciskać małe bezy na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. (Poza bezami w kształcie rozetki, zrobiłam również małe „łezki” jako bazie kotki i małe owale, jako pisanki).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C przez ok. 1,5 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie z termoobiegiem. Można piec również na grzałce góra- dół i w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).

2

  1. Bezę w kształcie jajka posmarować kremem cytrynowym. Na brzegu ułożyć małe bezy. Mazurek ozdobić według uznania (np. jak u mnie, roztapiając gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i robiąc napis Alleluja, oraz bazie kotki i pisanki). Podawać w dzień udekorowania. (Na następny dzień beza namięknie).

Smacznego.

Mazurek cytrynowo- bezowy

Mazurek cytrynowo- bezowy

Mazurek cytrynowo- bezowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    NIcka · 6 lat temu
    Witam, a jak długo można przechowywać gotowy mazurek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    Pyszne. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 8 lat temu
    Wyglada bardzo fajnie. Napewno upieke go na swieta. Pani Asiu, jak dlugo moge przechowywac bezy? Chcialam je zrobic pare dni wczeniej tylko nie wiem czy beda OK po paru dniach. Dziekuje bardzo za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Sandro teoretycznie można przechowywać bezy do 2 tygodni szczelnie zamknięte np. w pojemniku, aby nie miały dostępu powietrza. Muszą mieć sucho, bo wilgoć powoduje, że miękną. Można je również zamrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 8 lat temu
    Świetny pomysł, bardzo mi się taki mazurek podoba :)