Tort urodzinowy w kształcie świnki. Składa się z cytrynowego ciasta ucieranego, przełożonego marcepanową masą budyniową. Udekorowany został masą z pianek marshmallows. Tort zrobiłam na roczek córeczki, która była zachwycona, pokazując ciągle paluszkiem na świnkę :)
Do upieczenia ciasta potrzebna jest głęboka, metalowa miska o górnej średnicy 20- 21cm. (Moja ma pojemność 3 litry).
Tort utrzymuje się w lodówce przez parę dni.
Składniki: Ciasto ucierane:
4 jajka
200g cukru
skórka otarta z połowy cytryny
250g oleju roślinnego np. rzepakowego
250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej lub jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
500ml mleka
3 żółtka
50g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Dodać startą skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 15 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
Przygotować masę budyniową. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i budyniem w proszku. Dodać do gotującego się mleka razem z masą marcepanową, szybko mieszając, aby nie powstały grudki i marcepan się rozpuścił. (Można garnek ściągnąć na chwilę z pieca i mieszać, aż do rozpuszczenia się marcepanu). Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Należy budyń przemieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za dużo, aby nie rozrzedzić masy).
Zimną lub lekko ciepłą masą przełożyć ciasto. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa zastygnie.
Przygotować masę maślaną. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. (Czekolada powinna być chłodna, ale jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną czekoladę.
Zaokrąglić nożem wierzch tortu. Masą posmarować tort. Wstawić do lodówki.
Przygotować masę z pianek marshmallows. Masą obłożyć tort. Z pozostałej masy zrobić uszy, ryjek, ogonek i racice. (Ogonek to wałek z masy skręcony i usztywniony wykałaczką. Ryjek wycięłam literatką, a dziurki zrobiłam okrągłą tylką). Uszy, ryjek i oczy zostały przyklejone do tortu wodą.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować paterę, zabrudzając troszkę świnkę. Na płynnej czekoladzie ułożyć racice.
Dzień dobry czy ten krem z masą marcepanowa nie jest bardzo słodki?jesli tak to jaki krem by Pani polecala do przełożenia? Czy sama Pani robi marcepan czy używa gotowego?
Mam na stronie tort w kształcie misia, proszę bardzo: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/456-tort-mis"]"Tort miś"[/url] oraz [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/468-babeczki-misie"]"Babeczki misie"[/url].
Zrobiłam dziś ten tort. Ale ciasto w przekroju jest takie ciemno jasne jakby melanżowy mix koloru żółto brązowego. Nie jest przypalone. Dodałam więcej skórki z cutryny(2x więcej) może to ta skórka tak pociemniała w trakcie pieczenia?
Chciałam jeszcze zapytać o masę z poanek. Po rozwałkowaniu i nałożeniu na ciasto okręgu z masy marshmallow, masa ów nie okala tortu idealnie. Trzeba naciąć i założyć na siebie te piankę w 3 miejscach. A łączenia nieładnie wyglądają. Pani świnka jest idealna. Jak wygładzić te laczenia?
Basiu ja masy nie nacinałam i nic nie łączyłam. To była jedna całość. Trzeba tak rozłożyć masę, aby nie było zagięć. Masa jest elastyczna i się poddaje, ale to też wymaga wprawy ;)
[quote][b]Katarzyno[/b] zwykła, metalowa miska ;-) Czytałam gdzieś, na jakimś forum, że właśnie tę miskę z Ikei polecano do pieczenia :-)[/quote]
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jako totalny laik zapytam jeszcze o barwnik, którego użyła Pani do zabarwienia masy z pianek na różowo. Czy pamięta Pani, jaki to był dokładnie? Czy nada się np. czerwony pisak dr Oetkera?
Pisaki nie nadają się do barwienia masy. Nimi możesz coś napisać lub namalować na torcie. Musi być barwnik spożywczy. Tutaj czerwony. Może być Oetkera. Ja używam obecnie Wiltona.
Torcik rewelacyjny! Ja mam pytanie o formę do pieczenia, jakiej Pani użyła. Czy jest to typowa forma do pieczenia, czy jakaś zwykła miska? Mam wielką chęć zrobić taki torcik na urodzinki mojej córci, a w domu mam taką ikeowską miskę ze stali nierdzewnej(http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50057254/) i nie wiem, czy się nada. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Katarzyno zwykła, metalowa miska ;-) Czytałam gdzieś, na jakimś forum, że właśnie tę miskę z Ikei polecano do pieczenia takich półokrągłych tortów. Tylko, że ona do tego przepisu jest raczej za duża.