Tort świnka

20 Komentarzy

Tort świnka

Tort urodzinowy w kształcie świnki. Składa się z cytrynowego ciasta ucieranego, przełożonego marcepanową masą budyniową. Udekorowany został masą z pianek marshmallows. Tort zrobiłam na roczek córeczki, która była zachwycona, pokazując ciągle paluszkiem na świnkę :)

Do upieczenia ciasta potrzebna jest głęboka, metalowa miska o górnej średnicy 20- 21cm. (Moja ma pojemność 3 litry).

Tort utrzymuje się w lodówce przez parę dni.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej lub jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 500ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 200g masy marcepanowej

Masa maślana:

  • 150g masła
  • 100g białej czekolady

Dodatkowo:

  • Masa z pianek marshmallows
  • 2 drażetki brązowe M&M's (na oczy)
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu
  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Dodać startą skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 15 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
  6. Przygotować masę budyniową. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i budyniem w proszku. Dodać do gotującego się mleka razem z masą marcepanową, szybko mieszając, aby nie powstały grudki i marcepan się rozpuścił. (Można garnek ściągnąć na chwilę z pieca i mieszać, aż do rozpuszczenia się marcepanu). Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Należy budyń przemieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za dużo, aby nie rozrzedzić masy).
  7. Zimną lub lekko ciepłą masą przełożyć ciasto. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa zastygnie.

2

  1. Przygotować masę maślaną. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. (Czekolada powinna być chłodna, ale jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną czekoladę.
  2. Zaokrąglić nożem wierzch tortu. Masą posmarować tort. Wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę z pianek marshmallows. Masą obłożyć tort. Z pozostałej masy zrobić uszy, ryjek, ogonek i racice. (Ogonek to wałek z masy skręcony i usztywniony wykałaczką. Ryjek wycięłam literatką, a dziurki zrobiłam okrągłą tylką). Uszy, ryjek i oczy zostały przyklejone do tortu wodą.

34

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować paterę, zabrudzając troszkę świnkę. Na płynnej czekoladzie ułożyć racice.
  2. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego.

Przepis inspirowany zdjęciem ze strony: www.igottatrythat.net

Tort świnka

Tort świnka

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tosia · 3 lat temu
    Czy przezroczysta miska żaroodporna też będzie dobra?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tosia · 3 lat temu
    Czy może Pani podać pojemność miski, w której upiekła Pani ciasto, i jej średnicę?Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krokiecik 123 · 4 lat temu
    tort wyszedł wysmienicie JD (jest dobry)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Czy mogę użyć do kremu masy cukrowej zamiast marcepan?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, to nie dekoracja, że można zamieniać masę cukrową z marcepanową. Do kremu nadaje się tylko marcepan. Ma on nadać fajnego smaku masie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolka · 5 lat temu
    Dzień dobry czy ten krem z masą marcepanowa nie jest bardzo słodki?jesli tak to jaki krem by Pani polecala do przełożenia? Czy sama Pani robi marcepan czy używa gotowego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Masa jest smaczna i uważam, że do tego ciasta pasuje. Masę marcepanową kupuję ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Proszę pani czy można zamiast swinki zrobić z tego misia, ponieważ świnka mi nie odpowiada na ta imprezę . Ma pani pomysł na zrobienie misia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Mam na stronie tort w kształcie misia, proszę bardzo: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/456-tort-mis"]"Tort miś"[/url] oraz [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/468-babeczki-misie"]"Babeczki misie"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 8 lat temu
    Witam mam miskę o górnej średnicy 30cm czy mam dać więcej jajek ? jak tak to ile więcej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basia · 8 lat temu
    Zrobiłam dziś ten tort. Ale ciasto w przekroju jest takie ciemno jasne jakby melanżowy mix koloru żółto brązowego. Nie jest przypalone. Dodałam więcej skórki z cutryny(2x więcej) może to ta skórka tak pociemniała w trakcie pieczenia?
    Chciałam jeszcze zapytać o masę z poanek. Po rozwałkowaniu i nałożeniu na ciasto okręgu z masy marshmallow, masa ów nie okala tortu idealnie. Trzeba naciąć i założyć na siebie te piankę w 3 miejscach. A łączenia nieładnie wyglądają. Pani świnka jest idealna. Jak wygładzić te laczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Basiu ja masy nie nacinałam i nic nie łączyłam. To była jedna całość. Trzeba tak rozłożyć masę, aby nie było zagięć. Masa jest elastyczna i się poddaje, ale to też wymaga wprawy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 lat temu
    Dziękuję za rady. Barwnik z Wiltona już do mnie idzie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 lat temu
    [quote][b]Katarzyno[/b] zwykła, metalowa miska ;-) Czytałam gdzieś, na jakimś forum, że właśnie tę miskę z Ikei polecano do pieczenia :-)[/quote]

    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jako totalny laik zapytam jeszcze o barwnik, którego użyła Pani do zabarwienia masy z pianek na różowo. Czy pamięta Pani, jaki to był dokładnie? Czy nada się np. czerwony pisak dr Oetkera?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Pisaki nie nadają się do barwienia masy. Nimi możesz coś napisać lub namalować na torcie. Musi być barwnik spożywczy. Tutaj czerwony. Może być Oetkera. Ja używam obecnie Wiltona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 lat temu
    Torcik rewelacyjny! Ja mam pytanie o formę do pieczenia, jakiej Pani użyła. Czy jest to typowa forma do pieczenia, czy jakaś zwykła miska? Mam wielką chęć zrobić taki torcik na urodzinki mojej córci, a w domu mam taką ikeowską miskę ze stali nierdzewnej(http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50057254/) i nie wiem, czy się nada. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Katarzyno zwykła, metalowa miska ;-) Czytałam gdzieś, na jakimś forum, że właśnie tę miskę z Ikei polecano do pieczenia takich półokrągłych tortów. Tylko, że ona do tego przepisu jest raczej za duża.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 8 lat temu
    Przesłodka świnka, fantastyczny tort!