Ciasto na maślance z owocami

Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto ze świeżymi śliwkami. Można użyć również innych owoców. Poza śliwkami piekłam to ciasto również z aronią. Wyszło równie pyszne. Aronię miałam zamrożoną i rozmroziłam ją przed dodaniem do ciasta. Dzięki dodatkowi maślanki i oleju ciasto zachowuje długo świeżość.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 300ml maślanki
- 2 duże jajka
- 120ml oleju
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 220g cukru
Kruszonka:
- 60g masła
- 75g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru (30g)
Dodatkowo:
- świeże owoce np. śliwki
Sposób przygotowania:
- Zagnieść składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajka i olej. Dodać naraz składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
- Na cieście ułożyć śliwki przecięciem do góry. (Owoce powinny utrzymać się na cieście). Z góry posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Ilość porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.