Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto ze świeżymi śliwkami. Można użyć również innych owoców. Poza śliwkami piekłam to ciasto również z aronią. Wyszło równie pyszne. Aronię miałam zamrożoną i rozmroziłam ją przed dodaniem do ciasta. Dzięki dodatkowi maślanki i oleju ciasto zachowuje długo świeżość.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki: Ciasto:
300ml maślanki
2 duże jajka
120ml oleju
400g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
220g cukru
Kruszonka:
60g masła
75g mąki pszennej
2 łyżki cukru (30g)
Dodatkowo:
świeże owoce np. śliwki
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajka i olej. Dodać naraz składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Na cieście ułożyć śliwki przecięciem do góry. (Owoce powinny utrzymać się na cieście). Z góry posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Z rabarbarem wyszło przepyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
5 lat temu
Czy zamist maślanki mozna jogurt naturalny??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
5 lat temu
Pyszne, lekkie ciasto. Zrobiłam z malinami, bez kruszonki i piekłam ok.35-40 min. w temp. 180 st. Polecam!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
5 lat temu
Ostatnio był "Cytrynowiec", dzisiaj na szybko zrobione "Ciasto na maślance" :D tylko z mrożonymi malinami :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martaaaa·
4 lat temu
Tez zrobilam z mrozonymi malinami. Ciasto obledne, pierwszy raz mi nie klaplo na zakalca. Jedyno co to.... smierdzi tuńczykiem 🤣🤔 i to wszyscy domownicy od razu poczuli, ale w smaku super. Hehe
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna Maria Baranowska·
6 lat temu
(heart) (y)
Super ciasto,dzisiaj znów piekę.Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
6 lat temu
Witam, czy jest możliwość upieczenia takiego lub podobnego ciasta ,ale w wersji bezglutenowej?
Czy mozna to ciasto zrobic w nie zaduzej formie? Czy trzeba wtedy skladniki zrobic razy dwa?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Zmierz dokładnie swoją formę i skorzystaj z przelicznika na stronie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
10 lat temu
Witam, czy można do tego ciasta użyć truskawek? Jeśli tak to w jakiej mniej wiecej ilości :)?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, można. Rozłóż je na całej powierzchni ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
9 lat temu
a dziękuje to te zrobię następne bo w oczekiwaniu na odpowiedź ;) zrobiłam z Pani przepisu inne z truskawkami i wyszło REWELACYJNE, zresztą jak dziesiątki innych ciast, robionych z tej stronki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
10 lat temu
Bardzo fajny i szybki przepis. Schemat jest taki sam jak w przypadku ciasta na muffiny. Robiłam ciasto z jabłkami i gruszkami, cukier biały wymieniłam na brązowy i waniliowy domowej roboty. Wyszło bardzo dobre. Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EWA·
11 lat temu
Super ciasto , super wyszło , tylko zamiast śliwek zrobiłam ciasto z agrestem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
11 lat temu
[quote]Zrobiłam, juz się piecze tylko mam nadzieję że dobrze piekarnik nastawiłam termoobieg i dół włączyłam ;)
dziękuje i pozdrawiam
Ewa[/quote]
Wyszło pyszne ze śliwką i jeżyny miałam w słoiku tylko troszkę za mocno spiekłam a Ty jak nastawiasz piekarnik?
pozdrawiam Ewa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Piekę na grzałce góra- dół.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ciastożerca·
11 lat temu
Mniammm.. dzisiaj zrobiłam to ciasto ale z gruszką.Wyszło rewelacyjna..!!
Polecam ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
11 lat temu
moja Babcia robi identyczne - to ona mnie go nauczyła :)