Ciasto na maślance z owocami

19 Komentarzy

Ciasto na maślance z owocami

Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto ze świeżymi śliwkami. Można użyć również innych owoców. Poza śliwkami piekłam to ciasto również z aronią. Wyszło równie pyszne. Aronię miałam zamrożoną i rozmroziłam ją przed dodaniem do ciasta. Dzięki dodatkowi maślanki i oleju ciasto zachowuje długo świeżość.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 300ml maślanki
  • 2 duże jajka
  • 120ml oleju
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220g cukru

Kruszonka:

  • 60g masła
  • 75g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (30g)

Dodatkowo:

  • świeże owoce np. śliwki

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  4. W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajka i olej. Dodać naraz składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  6. Na cieście ułożyć śliwki przecięciem do góry. (Owoce powinny utrzymać się na cieście). Z góry posypać kruszonką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Ilość porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Ciasto na maślance z owocami

Ciasto na maślance z owocami

Ciasto na maślance z owocami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Z rabarbarem wyszło przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Czy zamist maślanki mozna jogurt naturalny??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Pyszne, lekkie ciasto. Zrobiłam z malinami, bez kruszonki i piekłam ok.35-40 min. w temp. 180 st. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Ostatnio był "Cytrynowiec", dzisiaj na szybko zrobione "Ciasto na maślance" :D tylko z mrożonymi malinami :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Martaaaa · 3 lat temu
      Tez zrobilam z mrozonymi malinami. Ciasto obledne, pierwszy raz mi nie klaplo na zakalca. Jedyno co to.... smierdzi tuńczykiem 🤣🤔 i to wszyscy domownicy od razu poczuli, ale w smaku super. Hehe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna Maria Baranowska · 5 lat temu
    (heart) (y)
    Super ciasto,dzisiaj znów piekę.Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Witam, czy jest możliwość upieczenia takiego lub podobnego ciasta ,ale w wersji bezglutenowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 9 lat temu
    Czy mozna to ciasto zrobic w nie zaduzej formie? Czy trzeba wtedy skladniki zrobic razy dwa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Witam, czy można do tego ciasta użyć truskawek? Jeśli tak to w jakiej mniej wiecej ilości :)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, można. Rozłóż je na całej powierzchni ciasta.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 8 lat temu
        a dziękuje to te zrobię następne bo w oczekiwaniu na odpowiedź ;) zrobiłam z Pani przepisu inne z truskawkami i wyszło REWELACYJNE, zresztą jak dziesiątki innych ciast, robionych z tej stronki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 9 lat temu
    Bardzo fajny i szybki przepis. Schemat jest taki sam jak w przypadku ciasta na muffiny. Robiłam ciasto z jabłkami i gruszkami, cukier biały wymieniłam na brązowy i waniliowy domowej roboty. Wyszło bardzo dobre. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EWA · 10 lat temu
    Super ciasto , super wyszło , tylko zamiast śliwek zrobiłam ciasto z agrestem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    [quote]Zrobiłam, juz się piecze tylko mam nadzieję że dobrze piekarnik nastawiłam termoobieg i dół włączyłam ;)
    dziękuje i pozdrawiam
    Ewa[/quote]
    Wyszło pyszne ze śliwką i jeżyny miałam w słoiku tylko troszkę za mocno spiekłam a Ty jak nastawiasz piekarnik?
    pozdrawiam Ewa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastożerca · 10 lat temu
    Mniammm.. dzisiaj zrobiłam to ciasto ale z gruszką.Wyszło rewelacyjna..!!
    Polecam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 10 lat temu
    moja Babcia robi identyczne - to ona mnie go nauczyła :)