Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto ze świeżymi śliwkami. Można użyć również innych owoców. Poza śliwkami piekłam to ciasto również z aronią. Wyszło równie pyszne. Aronię miałam zamrożoną i rozmroziłam ją przed dodaniem do ciasta. Dzięki dodatkowi maślanki i oleju ciasto zachowuje długo świeżość.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki: Ciasto:
300ml maślanki
2 duże jajka
120ml oleju
400g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
220g cukru
Kruszonka:
60g masła
75g mąki pszennej
2 łyżki cukru (30g)
Dodatkowo:
świeże owoce np. śliwki
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajka i olej. Dodać naraz składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Na cieście ułożyć śliwki przecięciem do góry. (Owoce powinny utrzymać się na cieście). Z góry posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Tez zrobilam z mrozonymi malinami. Ciasto obledne, pierwszy raz mi nie klaplo na zakalca. Jedyno co to.... smierdzi tuńczykiem 🤣🤔 i to wszyscy domownicy od razu poczuli, ale w smaku super. Hehe
a dziękuje to te zrobię następne bo w oczekiwaniu na odpowiedź ;) zrobiłam z Pani przepisu inne z truskawkami i wyszło REWELACYJNE, zresztą jak dziesiątki innych ciast, robionych z tej stronki :)
Bardzo fajny i szybki przepis. Schemat jest taki sam jak w przypadku ciasta na muffiny. Robiłam ciasto z jabłkami i gruszkami, cukier biały wymieniłam na brązowy i waniliowy domowej roboty. Wyszło bardzo dobre. Dziękuję
[quote]Zrobiłam, juz się piecze tylko mam nadzieję że dobrze piekarnik nastawiłam termoobieg i dół włączyłam ;)
dziękuje i pozdrawiam
Ewa[/quote]
Wyszło pyszne ze śliwką i jeżyny miałam w słoiku tylko troszkę za mocno spiekłam a Ty jak nastawiasz piekarnik?
pozdrawiam Ewa