Nietypowa tarta o ciekawej kompozycji smakowej. Znajdziecie w niej pyszny krem z masła orzechowego i serka kremowego, słone precelki i czekoladę. Tartę przygotowuje się bez pieczenia, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Całość smakuje bardzo dobrze.
Użyłam prostokątnej formy o wymiarach 35x 11cm zużywając 70% podanych składników.
Tartę można przygotować również w wersji bezglutenowej używając precelków bezglutenowych np. Salinis firmy Schär i używając bezglutenowych płatków kukurydzianych.
Składniki:
400g gorzkiej czekolady
60g + 28 małych, słonych precelków (w zastępstwie paluszków)
150g masła orzechowego (użyłam bez kawałków orzechów)
200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Formę prostokątną (o wymiarach ok. 20x 28cm, najlepiej z wyciąganym dnem i niskim brzegiem) wyłożyć folią spożywczą.
175g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. 60g precelków i płatki kukurydziane rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z płynną czekoladą. Wyłożyć do formy, wyklejając dno i boki formy. (Najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Formę wstawić na 1godz. do lodówki.
W międzyczasie namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5- 10min. do napęcznienia.
Serek kremowy, masło orzechowe i cukier zmiksować krótko na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
Schłodzony spód wyciągnąć (przy pomocy folii) z formy, ściągnąć folię i ułożyć spód na paterze. Na spód wyłożyć przygotowany krem i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godz.
225g czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. 28 precelków zanurzać w czekoladzie (używając widelca), potrząsnąć, aby nadmiar czekolady spłynął i układać precelki na papierze do pieczenia. Pozostawić, aż czekolada zastygnie. Pozostałą czekoladę ponownie roztopić i wylać na schłodzone ciasto. Ułożyć czekoladowe precelki i ponownie schłodzić co najmniej 1 godz.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: ""Lecker, Bakery" Special 2013, Nr.1
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Hmmm pisze pani że można zastąpić płatkami kukurydzianymi bezglutenowymi przecież kukurydza nie zawiera glutenu!!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Kukurydza jest bezglutenowa, natomiast płatki kukurydziane już niekoniecznie. Bardzo często bowiem płatki kukurydziane mają w składzie słód jęczmienny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANIAA·
8 lat temu
Masa z masła orzechowego - PYCHA !!! ale spod jest tak twardy że ciężko go pokroić :( i nie da sie jesc łyżeczka czy widelczykiem :( nastepnym razem zrobie z czekoladą mleczną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
10 lat temu
Tarta wygląda niesamowicie :-) ale czy jeśli rozpuszczę czekoladę w kąpieli wodnej, a potem wyleję ją na ciasto, nie zrobi się ona zbyt twarda? Już raz popełni taki błąd i ciasto bardzo ciężko było kroić dlatego wolę się upewnić :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Czekolada będzie twarda, spód też jest twardy. Jeśli wolisz, aby czekolada była miększa to dodaj troszkę oleju przy ponownym roztapianiu czekolady.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
iza·
10 lat temu
To chyba średnio bezglutenowy przepis- precle są z mąki pszennej, prawda?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Zwykłe precelki są oczywiście z mąki pszennej, ale można kupić również precelki bezglutenowe. Pisałam o tym we wstępie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michalina·
11 lat temu
Dzień dobry :-)
Mam pytanie. Czy mogłabym użyć mlecznej czekolady?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz, ale osobiście przy tym wypieku nie polecam mlecznej. Będzie za mdłe i za słodkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
11 lat temu
Mam ochote na to ciasto, bo brzmi interesujaco! Mam pytanie- co oznacza stwierdzenie "serek typu philadelphia"? Wiem ze chodzi o serek kremowy, ale bezsmakowy, czy z dodatkiem soli? Czy mozna go zastapic np serkiem quark lub mascarpone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Doroto właściwie obojętne czy serek kremowy jest z solą, czy bez w tym przepisie. Quarku nie polecam. Masa nie będzie wystarczająco ścisła i ciężko będzie rozprowadzić polewę na górze. Mascarpone myślę, że też byłby dobry.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
9 lat temu
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Grzymkowska·
11 lat temu
Przymierzam się do tej tarty. W związku z tym mam pytanko. Czy jeśli zrobię masło orzechowe z niesolonych orzechów , to wpłynie to niekorzystnie na ciasto? Ograniczam sól jak tylko mogę, stąd moje pytanko:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Możesz zrobić z niesolonych orzechów ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
11 lat temu
przepis wygląda na bardzo smaczny ale strasznie dużo pracy z nim. Zrobiłam dzisiaj, jestem wykończona.....jutro zanoszę szefowej do pracy. Jak nie zasmakuję to idę na bezrobocie:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Grzymkowska·
11 lat temu
Ostatnio rozmyślam o tartaletkach bezglutenowych.
Tarta wygląda przepysznie:)
Jesteś kochana, że wstawiasz przepisy bezglutenowe:)Dzięki:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
11 lat temu
Bardzo podoba mi się ten przepis a zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania;))) Na pewno zrobię! Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ciastkarka·
11 lat temu
Pani Joanno,
Bardzo dziękuję za przepis,dzisiaj pani go wstawiła,ale ja miałam czas zgromadzić składniki i zrobiłam,bo miałam gości i zero pomysłu na ciasto..