Nietypowa tarta o ciekawej kompozycji smakowej. Znajdziecie w niej pyszny krem z masła orzechowego i serka kremowego, słone precelki i czekoladę. Tartę przygotowuje się bez pieczenia, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Całość smakuje bardzo dobrze.
Użyłam prostokątnej formy o wymiarach 35x 11cm zużywając 70% podanych składników.
Tartę można przygotować również w wersji bezglutenowej używając precelków bezglutenowych np. Salinis firmy Schär i używając bezglutenowych płatków kukurydzianych.
Składniki:
400g gorzkiej czekolady
60g + 28 małych, słonych precelków (w zastępstwie paluszków)
150g masła orzechowego (użyłam bez kawałków orzechów)
200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Formę prostokątną (o wymiarach ok. 20x 28cm, najlepiej z wyciąganym dnem i niskim brzegiem) wyłożyć folią spożywczą.
175g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. 60g precelków i płatki kukurydziane rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z płynną czekoladą. Wyłożyć do formy, wyklejając dno i boki formy. (Najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Formę wstawić na 1godz. do lodówki.
W międzyczasie namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5- 10min. do napęcznienia.
Serek kremowy, masło orzechowe i cukier zmiksować krótko na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
Schłodzony spód wyciągnąć (przy pomocy folii) z formy, ściągnąć folię i ułożyć spód na paterze. Na spód wyłożyć przygotowany krem i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godz.
225g czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. 28 precelków zanurzać w czekoladzie (używając widelca), potrząsnąć, aby nadmiar czekolady spłynął i układać precelki na papierze do pieczenia. Pozostawić, aż czekolada zastygnie. Pozostałą czekoladę ponownie roztopić i wylać na schłodzone ciasto. Ułożyć czekoladowe precelki i ponownie schłodzić co najmniej 1 godz.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: ""Lecker, Bakery" Special 2013, Nr.1
Kukurydza jest bezglutenowa, natomiast płatki kukurydziane już niekoniecznie. Bardzo często bowiem płatki kukurydziane mają w składzie słód jęczmienny.
Masa z masła orzechowego - PYCHA !!! ale spod jest tak twardy że ciężko go pokroić :( i nie da sie jesc łyżeczka czy widelczykiem :( nastepnym razem zrobie z czekoladą mleczną.
Tarta wygląda niesamowicie :-) ale czy jeśli rozpuszczę czekoladę w kąpieli wodnej, a potem wyleję ją na ciasto, nie zrobi się ona zbyt twarda? Już raz popełni taki błąd i ciasto bardzo ciężko było kroić dlatego wolę się upewnić :)
Mam ochote na to ciasto, bo brzmi interesujaco! Mam pytanie- co oznacza stwierdzenie "serek typu philadelphia"? Wiem ze chodzi o serek kremowy, ale bezsmakowy, czy z dodatkiem soli? Czy mozna go zastapic np serkiem quark lub mascarpone?
Doroto właściwie obojętne czy serek kremowy jest z solą, czy bez w tym przepisie. Quarku nie polecam. Masa nie będzie wystarczająco ścisła i ciężko będzie rozprowadzić polewę na górze. Mascarpone myślę, że też byłby dobry.
Przymierzam się do tej tarty. W związku z tym mam pytanko. Czy jeśli zrobię masło orzechowe z niesolonych orzechów , to wpłynie to niekorzystnie na ciasto? Ograniczam sól jak tylko mogę, stąd moje pytanko:-)
przepis wygląda na bardzo smaczny ale strasznie dużo pracy z nim. Zrobiłam dzisiaj, jestem wykończona.....jutro zanoszę szefowej do pracy. Jak nie zasmakuję to idę na bezrobocie:)
Pani Joanno,
Bardzo dziękuję za przepis,dzisiaj pani go wstawiła,ale ja miałam czas zgromadzić składniki i zrobiłam,bo miałam gości i zero pomysłu na ciasto..