Tarta z masłem orzechowym i precelkami

18 Komentarzy

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Nietypowa tarta o ciekawej kompozycji smakowej. Znajdziecie w niej pyszny krem z masła orzechowego i serka kremowego, słone precelki i czekoladę. Tartę przygotowuje się bez pieczenia, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Całość smakuje bardzo dobrze.

Użyłam prostokątnej formy o wymiarach 35x 11cm zużywając 70% podanych składników.

Tartę można przygotować również w wersji bezglutenowej używając precelków bezglutenowych np. Salinis firmy Schär i używając bezglutenowych płatków kukurydzianych.

Składniki:

  • 400g gorzkiej czekolady
  • 60g + 28 małych, słonych precelków (w zastępstwie paluszków)
  • 125g płatków kukurydzianych
  • 2 listki żelatyny ( = 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 80g cukru
  • 150g masła orzechowego (użyłam bez kawałków orzechów)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód. Formę prostokątną (o wymiarach ok. 20x 28cm, najlepiej z wyciąganym dnem i niskim brzegiem) wyłożyć folią spożywczą.
  2. 175g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. 60g precelków i płatki kukurydziane rozkruszyć na drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z płynną czekoladą. Wyłożyć do formy, wyklejając dno i boki formy. (Najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Formę wstawić na 1godz. do lodówki.
  3. W międzyczasie namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5- 10min. do napęcznienia.
  4. Serek kremowy, masło orzechowe i cukier zmiksować krótko na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do kremu.
  5. Schłodzony spód wyciągnąć (przy pomocy folii) z formy, ściągnąć folię i ułożyć spód na paterze. Na spód wyłożyć przygotowany krem i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godz.
  6. 225g czekolady połamać i roztopić w kąpieli wodnej. 28 precelków zanurzać w czekoladzie (używając widelca), potrząsnąć, aby nadmiar czekolady spłynął i układać precelki na papierze do pieczenia. Pozostawić, aż czekolada zastygnie. Pozostałą czekoladę ponownie roztopić i wylać na schłodzone ciasto. Ułożyć czekoladowe precelki i ponownie schłodzić co najmniej 1 godz.

Smacznego.

Przepis pochodzi z magazynu: ""Lecker, Bakery" Special 2013, Nr.1

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godzin
porcje

Liczba porcji:

ok. 14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Tarta z masłem orzechowym i precelkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Hmmm pisze pani że można zastąpić płatkami kukurydzianymi bezglutenowymi przecież kukurydza nie zawiera glutenu!!!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Kukurydza jest bezglutenowa, natomiast płatki kukurydziane już niekoniecznie. Bardzo często bowiem płatki kukurydziane mają w składzie słód jęczmienny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANIAA · 6 lat temu
    Masa z masła orzechowego - PYCHA !!! ale spod jest tak twardy że ciężko go pokroić :( i nie da sie jesc łyżeczka czy widelczykiem :( nastepnym razem zrobie z czekoladą mleczną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Tarta wygląda niesamowicie :-) ale czy jeśli rozpuszczę czekoladę w kąpieli wodnej, a potem wyleję ją na ciasto, nie zrobi się ona zbyt twarda? Już raz popełni taki błąd i ciasto bardzo ciężko było kroić dlatego wolę się upewnić :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Czekolada będzie twarda, spód też jest twardy. Jeśli wolisz, aby czekolada była miększa to dodaj troszkę oleju przy ponownym roztapianiu czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 9 lat temu
    To chyba średnio bezglutenowy przepis- precle są z mąki pszennej, prawda?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Zwykłe precelki są oczywiście z mąki pszennej, ale można kupić również precelki bezglutenowe. Pisałam o tym we wstępie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 9 lat temu
    Dzień dobry :-)
    Mam pytanie. Czy mogłabym użyć mlecznej czekolady?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz, ale osobiście przy tym wypieku nie polecam mlecznej. Będzie za mdłe i za słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 9 lat temu
    Mam ochote na to ciasto, bo brzmi interesujaco! Mam pytanie- co oznacza stwierdzenie "serek typu philadelphia"? Wiem ze chodzi o serek kremowy, ale bezsmakowy, czy z dodatkiem soli? Czy mozna go zastapic np serkiem quark lub mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Doroto właściwie obojętne czy serek kremowy jest z solą, czy bez w tym przepisie. Quarku nie polecam. Masa nie będzie wystarczająco ścisła i ciężko będzie rozprowadzić polewę na górze. Mascarpone myślę, że też byłby dobry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Grzymkowska · 10 lat temu
    Przymierzam się do tej tarty. W związku z tym mam pytanko. Czy jeśli zrobię masło orzechowe z niesolonych orzechów , to wpłynie to niekorzystnie na ciasto? Ograniczam sól jak tylko mogę, stąd moje pytanko:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    przepis wygląda na bardzo smaczny ale strasznie dużo pracy z nim. Zrobiłam dzisiaj, jestem wykończona.....jutro zanoszę szefowej do pracy. Jak nie zasmakuję to idę na bezrobocie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Grzymkowska · 10 lat temu
    Ostatnio rozmyślam o tartaletkach bezglutenowych.
    Tarta wygląda przepysznie:)
    Jesteś kochana, że wstawiasz przepisy bezglutenowe:)Dzięki:)
    Pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Bardzo podoba mi się ten przepis a zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania;))) Na pewno zrobię! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ciastkarka · 10 lat temu
    Pani Joanno,
    Bardzo dziękuję za przepis,dzisiaj pani go wstawiła,ale ja miałam czas zgromadzić składniki i zrobiłam,bo miałam gości i zero pomysłu na ciasto..

    Po prostu znajomi byli zachwyceni :)
    Dziękuję