Tort z owocami lata

Letni torcik z dużą ilością świeżych owoców: malin, truskawek i jeżyn. Tort jest wilgotny, owocowy, lekki i nieprzesłodzony. Owoce dodałam zarówno do kremu jak i do ciasta, aby podkreślić smak owoców. Każdy blat tortu został dla urozmaicenia upieczony z innymi owocami. Można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju owocu, jak kto woli.
Składniki:
Ciasto (składniki na 1 blat):
- 80g mąki pszennej
- 15g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 65g jogurtu naturalnego
- 55g masła
- 80g cukru
- 1 jajko
- 125g truskawek/ jeżyn/ malin
Poncz:
- sok z połowy cytryny
- niecałe ½ szklanki wody
- 1 łyżka cukru
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 125g truskawek
- ok. 125g jeżyn
- ok. 125g malin
Dekoracja:
- truskawki/ jeżyny/ maliny
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę i jogurt. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na cieście wyłożyć umyte, osuszone i drobno pokrojone truskawki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. do suchego patyczka w temperaturze 170°C (grzałka góra-dół).
- W ten sam sposób upiec jeszcze dwa blaty ciasta, jeden z malinami i drugi z jeżynami. (Jeżyny przekroić na pół lub 3 części. Maliny i jeżyny można lekko wcisnąć w ciasto).
- Blaty pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować poncz. Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
- Przygotować krem. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Krem podzielić na 4 części. Do pierwszej części kremu wmieszać pokrojone na małe kawałki truskawki, do drugiej, pokrojone jeżyny i do trzeciej maliny.
- Na paterze ułożyć blat ciasta z truskawkami. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć krem z truskawkami. Przykryć blatem z jeżynami, nasączyć i wyłożyć krem z jeżynami. Przykryć blatem z malinami, nasączyć i wyłożyć krem z malinami.
- Boki tortu posmarować pozostałym kremem. Jeśli pozostało jeszcze kremu, wyłożyć do na górę tortu i wyrównać.
- Tort wstawić na 3 godz. do lodówki. Następnie udekorować owocami.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.