Słonecznikowiec

88 Komentarzy
Słonecznikowiec

Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 300 g czekolady gorzkiej (ok. 50% kakao)
  • 190 g masła (lub margaryny)
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
  • 300g słonecznika łuskanego
  • 100 g cukru
  • 60 g + 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 4 łyżki mleka

Poncz:

  • ok. 250 ml zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)

Bita śmietana:

  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach robota kuchennego lub miksera na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać powoli chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  6. Zmniejszyć obroty na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  9. Przygotować masę kajmakową: 60 g masła roztopić w niedużym garnku. Dodać słonecznik, cukier i mleko i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 15 minut, aż płyn odparuje.

2

  1. Słonecznik rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Proszę obserwować słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił. Ciemny słonecznik będzie gorzki. Można go podczas pieczenia przemieszać).

Słonecznik przed pieczeniem:

3

Słonecznik po upieczeniu:

4

  1. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie słonecznik troszkę rozdrobnić (posiekać dużym nożem, rozdrobnić robotem kuchennym lub przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na mniejsze kawałki).

5

  1. Miękkie masło (250g) utrzeć na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać stopniowo masę krówkową. Na końcu wmieszać ok. ⅔ słonecznika.
  2. Jeden blat ciasta włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć masę kajmakową i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować bitą śmietanę. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać kakao. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać z góry pozostałym słonecznikiem.
  4. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Uwaga:

  • Ciasto jest stabilne, pomimo tego trochę trudno się je kroi. Kruszy się, gdyż ciasto jest delikatne, a masa twarda. Lepiej ciasto wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Gdy masa zmięknie, krojenie będzie łatwiejsze.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Słonecznikowiec Słonecznikowiec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 9 lat temu
    witam. czytałam o tym przeliczniku, ale jednak zapytam. mam tortownice śr 26 cm. czy składniki na ciasto na blachę 35x24 cm upieką się w mojej tortownicy? w przeliczniku wyszło 63% składników, ale bez sensu przeliczać każdy produkt. a moze zrobić ciasto, podzielić całość na tortownicę i np formę keksówkę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Aga nie, możesz już zrobić.
      Ciasta będzie za dużo jak przełożysz do tortownicy. Do keksówki też nie będziesz wiedzieć ile przełożyć, a ile zostawić w tortownicy. Najsensowniej jest przeliczyć wszystko razy 0,63. Prawie wszystkie składniki są w gramach. Nie widzę problemu z przeliczeniem. Przy jajkach dodaj 4 nieduże jajka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 9 lat temu
    Witam.chciałam się dowiedzieć ile czasu przed zjedzeniem można zrobić to ciasto? (święta za 2 dni, czy się nie zepsuje? )
    dzięki za odp
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 9 lat temu
    Czy kakao do smietany na byc ciemne czy slodkie np Puchatek. Prosze o sprecyzowanie. Dalam ciemne i ciasto wydaje sie malo slodkie i zwatpilam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Martyno ma być ciemne. Śmietana posypana jest słodkim słonecznikiem, w środku masa krówkowa jest słodka. Według mnie nie trzeba śmietany dosładzać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Chciałam zapytac czy to ciasto można by było wykorzystać jako tort? Zastanawiałam się, czy nie przykryć wierzchu jeszcze jednym ciemnym blatem i wykończyć masa cukrową (tort chciałam dla dziecka na urodziny). Czy w takim wypadku ciemna masa śmietanowa nada się na drugą warstwę 'kremową' czy zrobić podwójną porcję kajmaku ze słonecznikiem i przełożyć 2 razy? Czy nie będzie wtedy za słodki? Bardzo chciałabym wykorzystać ten przepis, ale nie wiem jak to poskładać w całość, żeby przyjęło formę tortu i jednak nie zemdliło gości słodyczą :) Prosze o radę :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Anno tak, możesz zrobić je w formie tortu. Tak zrób jak napisałaś. Przydałby się dodatkowy blat. Masy mogą zostać jak w przepisie tj. dolna masa maślana z masą krówkową i słonecznikiem, druga warstwa to bita śmietana z kakao (słonecznik możesz delikatnie wmieszać do śmietany) i na to trzeci blat. Całość musisz jeszcze pokryć dodatkową masą maślaną np. już samo masło utarte z masą krówkową lub inna masa np. budyniowa i na nią dopiero masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 10 lat temu
    pyszne,zawsze się udaje,właśnie piekę na 18tkę mojej córki :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Ciasto wyszlo pyszne. Goście zachwycali się nietypowym smakiem. Polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IZABELA · 10 lat temu
    Ciasto przepyszne :) Wyszło idealne w każdym calu i szybko zniknęło z talerza :) Dziękuję za ten wspaniały przepis :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Słonecznikowiec to ciasto nader zaskakujące! Należy uważać aby nie przesadzić z cukrem, dlatego warto trzymać się podanych ilości w przepisie, bo są idealnie odmierzone. Kilkakrotnie piekłam to ciasto i zawsze wychodzi. Polecam! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 lat temu
    Ja tez uwielbiam to ciasto :-) aby ciasto nie było tak słodkie można przed nałożeniem masy krówkowej , biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Zrobiłam, jest przepyszne! Upiekłam swój standardowy zwykły biszkopt,a do smietany dodalam dwie lyzeczki zelatyny zeby lepiej sie trzymala. Masa jest wspaniała, ciezko nie pokusic sie o kolejny kawalek :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 11 lat temu
    Świetne ciasto, zniknęło w okamgnieniu, dzięki za super przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    andzela · 11 lat temu
    tak jak obiecałam daje znać po upieczeniu zwykłego biszkopta i przełożeniu masą z przepisu ciasto wyśmienite jeszcze takiego nie udało się zrobic szacun masa jest boska
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    andzela · 11 lat temu
    smak masy jest niepowtarzalny , ciasto jest najsmaczniejsze ze wszystkich ,które robiłam a robię ich dużo mega ukłon :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    andzela · 11 lat temu
    ciemne ciasto jest tak delikatne , że po przekrojeniu niestety tak sie pokruszyło , że nie było szans go przełozyc masą , pieke normalny biszkopt i zobaczymy co dalej dam znać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Bardzo fajne ciasto, ciekawe i ładne. Muszę koniecznie kiedyś zrobić :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 11 lat temu
    Bardzo dobre ciasto. Nietypowe i zaskakujące :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Uwielbiam to ciasto, robię je od dawna, tylko moje jest bez tej warstwy śmietanki na wierzchu. Na pewno wypróbuję Twoją wersję w najbliższym czasie.