Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto czekoladowe:
300 g czekolady gorzkiej (ok. 50% kakao)
190 g masła (lub margaryny)
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
160 g cukru
150 g mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kajmakowa:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
300g słonecznika łuskanego
100 g cukru
60 g + 250 g masła, temperatura pokojowa
4 łyżki mleka
Poncz:
ok. 250 ml zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
Bita śmietana:
400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach robota kuchennego lub miksera na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać powoli chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Zmniejszyć obroty na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę kajmakową: 60 g masła roztopić w niedużym garnku. Dodać słonecznik, cukier i mleko i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 15 minut, aż płyn odparuje.
Słonecznik rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Proszę obserwować słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił. Ciemny słonecznik będzie gorzki. Można go podczas pieczenia przemieszać).
Słonecznik przed pieczeniem:
Słonecznik po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia. Następnie słonecznik troszkę rozdrobnić (posiekać dużym nożem, rozdrobnić robotem kuchennym lub przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na mniejsze kawałki).
Miękkie masło (250g) utrzeć na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać stopniowo masę krówkową. Na końcu wmieszać ok. ⅔ słonecznika.
Jeden blat ciasta włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć masę kajmakową i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
Ciasto wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować bitą śmietanę. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać kakao. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać z góry pozostałym słonecznikiem.
Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Uwaga:
Ciasto jest stabilne, pomimo tego trochę trudno się je kroi. Kruszy się, gdyż ciasto jest delikatne, a masa twarda. Lepiej ciasto wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Gdy masa zmięknie, krojenie będzie łatwiejsze.
witam. czytałam o tym przeliczniku, ale jednak zapytam. mam tortownice śr 26 cm. czy składniki na ciasto na blachę 35x24 cm upieką się w mojej tortownicy? w przeliczniku wyszło 63% składników, ale bez sensu przeliczać każdy produkt. a moze zrobić ciasto, podzielić całość na tortownicę i np formę keksówkę?
Aga nie, możesz już zrobić.
Ciasta będzie za dużo jak przełożysz do tortownicy. Do keksówki też nie będziesz wiedzieć ile przełożyć, a ile zostawić w tortownicy. Najsensowniej jest przeliczyć wszystko razy 0,63. Prawie wszystkie składniki są w gramach. Nie widzę problemu z przeliczeniem. Przy jajkach dodaj 4 nieduże jajka.
Chciałam zapytac czy to ciasto można by było wykorzystać jako tort? Zastanawiałam się, czy nie przykryć wierzchu jeszcze jednym ciemnym blatem i wykończyć masa cukrową (tort chciałam dla dziecka na urodziny). Czy w takim wypadku ciemna masa śmietanowa nada się na drugą warstwę 'kremową' czy zrobić podwójną porcję kajmaku ze słonecznikiem i przełożyć 2 razy? Czy nie będzie wtedy za słodki? Bardzo chciałabym wykorzystać ten przepis, ale nie wiem jak to poskładać w całość, żeby przyjęło formę tortu i jednak nie zemdliło gości słodyczą :) Prosze o radę :)
Anno tak, możesz zrobić je w formie tortu. Tak zrób jak napisałaś. Przydałby się dodatkowy blat. Masy mogą zostać jak w przepisie tj. dolna masa maślana z masą krówkową i słonecznikiem, druga warstwa to bita śmietana z kakao (słonecznik możesz delikatnie wmieszać do śmietany) i na to trzeci blat. Całość musisz jeszcze pokryć dodatkową masą maślaną np. już samo masło utarte z masą krówkową lub inna masa np. budyniowa i na nią dopiero masę cukrową.
Słonecznikowiec to ciasto nader zaskakujące! Należy uważać aby nie przesadzić z cukrem, dlatego warto trzymać się podanych ilości w przepisie, bo są idealnie odmierzone. Kilkakrotnie piekłam to ciasto i zawsze wychodzi. Polecam! :D
Ja tez uwielbiam to ciasto :-) aby ciasto nie było tak słodkie można przed nałożeniem masy krówkowej , biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki :-)
Zrobiłam, jest przepyszne! Upiekłam swój standardowy zwykły biszkopt,a do smietany dodalam dwie lyzeczki zelatyny zeby lepiej sie trzymala. Masa jest wspaniała, ciezko nie pokusic sie o kolejny kawalek :-*
tak jak obiecałam daje znać po upieczeniu zwykłego biszkopta i przełożeniu masą z przepisu ciasto wyśmienite jeszcze takiego nie udało się zrobic szacun masa jest boska
ciemne ciasto jest tak delikatne , że po przekrojeniu niestety tak sie pokruszyło , że nie było szans go przełozyc masą , pieke normalny biszkopt i zobaczymy co dalej dam znać