Słonecznikowiec

Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową ze skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest pyszne, sycące, słodkie, ale nie przesłodzone. Masa krówkowa i skarmelizowany słonecznik są słodkie, dlatego dla zrównoważenia słodkości ciasta dodałam na górę niesłodzoną, kakaową bitą śmietanę i jako poncz zrobiłam kawę bez dodatku cukru.

Wskazówka: Ciasto jest stabilne, pomimo tego trochę ciężko się je kroi (kruszy się, gdyż ciasto jest delikatne, a masa twarda). Dlatego polecam, aby ciasto wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Gdy masa zmięknie, krojenie będzie łatwiejsze.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 190g masła (lub margaryny)
  • 6 jajek
  • 160g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 300g słonecznika łuskanego
  • 100g cukru
  • 60g + 250g masła
  • 4 łyżki mleka

Poncz:

  • 250ml zaparzonej kawy (rozpuszczalnej lub z ekspresu)

Bita śmietana:

  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.
  4. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 min, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  6. Przygotować masę słonecznikową. 60g masła roztopić. Dodać słonecznik, cukier i mleko i doprowadzić do zagotowania. Gotować na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, ok. 15 minut, aż płyn odparuje.

2

  1. Słonecznik wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przemieszać i piec w piekarniku ok. 10- 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Proszę obserwować słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił. Ciemny słonecznik będzie gorzki).

Słonecznik przed pieczeniem:

3Słonecznik po upieczeniu:

4

  1. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie słonecznik troszkę rozdrobnić (posiekać nożem, rozdrobnić robotem kuchennym lub przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na mniejsze kawałki).

5

  1. Miękkie masło (250g) utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową. Na końcu wmieszać ok. 2/3 słonecznika.
  2. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem. Wyłożyć masę słonecznikową i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki. Śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać kakao. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać z góry pozostałym słonecznikiem.

Smacznego.

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec