Sernik bananowy

Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.
Składniki:
Spód:
- 200g herbatników
- 90g masła
Masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
- 5- 6 dojrzałych bananów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
- 170g cukru
Góra:
- 2 banany
- galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- 5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
- Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
- Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
- Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
- Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Smacznego.
Uwaga:
* Jedno opakowanie na 500ml mleka
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
kilkanaście godzin |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.