Piernik Benedykta

Szybki piernik siostry Anastazji, który wyszukałam w książce: "Nowe przepisy siostry Anastazji". Piernik jest łatwy i szybki do przygotowania. Jest to miękki piernik, który nie wymaga leżakowania. Jest smaczny, pulchny i dość zwyczajny w smaku. Wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Dodatkowo można przekroić piernik wzdłuż na pół i go przełożyć np. powidłami śliwkowymi.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450g)
- 200g płynnego miodu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 200g margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika (u mnie 15g)
- 1 łyżka kakao
- bakalie (dałam 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
- 2 łyżki zimnej wody
Polewa:
- 50g margaryny
- 25g kakao
- 60g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
- parę suszonych śliwek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
- Resztę mąki wsypać do miski. Wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki.
- Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
- Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 1 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.