Bezglutenowa babka marmurkowa

Wspaniała, bezglutenowa babka marmurkowa. Smaczniejszej babki bezglutenowej nie jadłam. Nikt nie pozna, że jest bez glutenu. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że do jego przygotowania można użyć uniwersalnej mąki bezglutenowej lub też skomponować mieszankę mąk samemu. Poniżej przedstawiam 3 warianty z różnymi mąkami. A dla osób tolerujących gluten mam super przepis na babkę marmurkową tutaj: "Babka marmurkowa".

Składniki na formę z kominkiem o śr. ok. 22 cm:

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto ucierane:

  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 310 g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehlmix C (wariant 2: 210g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej; wariant 3: 100g mąki ryżowej lub zmielonego ryżu, 100g mąki kukurydzianej i 110g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady np. gorzkiej lub mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać dowolną mąką bezglutenową. Odstawić na bok.
  2. Mąkę (lub mąki ze skrobią) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło (lub margarynę) ucierać na najwyższych obrotach z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę przez ok. 7- 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Masa może podczas ubijania się zwarzyć, ale to nie szkodzi. Proszę kontynuować). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. ⅔ ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek. (Przeciągam widelec od dołu do góry).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  2. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Backen ohne Gluten", Muriel Frank.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bezglutenowa babka marmurkowa Bezglutenowa babka marmurkowa Bezglutenowa babka marmurkowa