Tarta z kwaśnymi owocami

Pyszna, słodka tarta z kwaśnymi owocami. Tarta powstała z myślą o kwaśnych, sezonowych owocach, szczególnie o czerwonej i czarnej porzeczce oraz wiśniach. Sprawdzi się tutaj również mrożona mieszanka owoców leśnych. Takie owoce w połączeniu ze słodką bezą i budyniem smakują wyjątkowo.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 130g mąki pszennej
- 50g zmielonych orzechów lub migdałów
- 30g cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 90g masła
Masa budyniowa:
- 200ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 10g mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 50g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50g masła
Beza:
- 2 białka
- 100g cukru
Dodatkowo:
- kwaśne owoce (u mnie niecałe 200g porzeczek czerwonych)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o wymiarach 11x 35cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Masło pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Śmietanę wlać do garnka. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ciągle mieszając, zagotować. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 1 min). Ściągnąć garnek z pieca i mieszając dalej trzepaczką, wmieszać kawałki masła. Mieszać, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić od ostygnięcia. Przemieszać od czasu do czasu.
- Zimny budyń wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na 2- 3 godz. lub na całą noc.
- Owoce umyć, osuszyć i ułożyć na budyniu. (Porzeczki oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, a owoce mrożenie rozmrozić).
- W piekarniku ustawić funkcję grill. (Jeśli nie macie funkcji grilla, to ustawcie grzałkę góra- dół na 250°C).
- Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę wyłożyć na owoce.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia się bezy. (U mnie z funkcją grilla trwało to 1,5 min.).
- Wyciągnąć z pieca. (Polecam zjedzenie tarty w dniu przygotowania bezy).
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 3- 4 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 7 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.