Tarta z kwaśnymi owocami

Pyszna, słodka tarta z kwaśnymi owocami. Tarta powstała z myślą o kwaśnych, sezonowych owocach, szczególnie o czerwonej i czarnej porzeczce oraz wiśniach. Sprawdzi się tutaj również mrożona mieszanka owoców leśnych. Takie owoce w połączeniu ze słodką bezą i budyniem smakują wyjątkowo.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 130g mąki pszennej
  • 50g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 90g masła

Masa budyniowa:

  • 200ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50g masła

Beza:

  • 2 białka
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • kwaśne owoce (u mnie niecałe 200g porzeczek czerwonych)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o wymiarach 11x 35cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Przygotować masę budyniową. Masło pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Śmietanę wlać do garnka. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ciągle mieszając, zagotować. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 1 min). Ściągnąć garnek z pieca i mieszając dalej trzepaczką, wmieszać kawałki masła. Mieszać, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić od ostygnięcia. Przemieszać od czasu do czasu.

2

  1. Zimny budyń wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na 2- 3 godz. lub na całą noc.
  2. Owoce umyć, osuszyć i ułożyć na budyniu. (Porzeczki oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, a owoce mrożenie rozmrozić).

4

  1. W piekarniku ustawić funkcję grill. (Jeśli nie macie funkcji grilla, to ustawcie grzałkę góra- dół na 250°C).
  2. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę wyłożyć na owoce.
  3. Ciasto wstawić do piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia się bezy. (U mnie z funkcją grilla trwało to 1,5 min.).
  4. Wyciągnąć z pieca. (Polecam zjedzenie tarty w dniu przygotowania bezy).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 3- 4 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 7
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tarta z kwaśnymi owocami

tarta z kwaśnymi owocami

Tarta z kwaśnymi owocami