Pyszna, słodka tarta z kwaśnymi owocami. Tarta powstała z myślą o kwaśnych, sezonowych owocach, szczególnie o czerwonej i czarnej porzeczce oraz wiśniach. Sprawdzi się tutaj również mrożona mieszanka owoców leśnych. Takie owoce w połączeniu ze słodką bezą i budyniem smakują wyjątkowo.
kwaśne owoce (u mnie niecałe 200g porzeczek czerwonych)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. Formę na tartę (o wymiarach 11x 35cm) wysmarować margaryną i posypać mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciastem wykleić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec ok. 5 min. do zarumienienia się ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Masło pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Śmietanę wlać do garnka. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ciągle mieszając, zagotować. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje (ok. 1 min). Ściągnąć garnek z pieca i mieszając dalej trzepaczką, wmieszać kawałki masła. Mieszać, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostawić od ostygnięcia. Przemieszać od czasu do czasu.
Zimny budyń wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na 2- 3 godz. lub na całą noc.
Owoce umyć, osuszyć i ułożyć na budyniu. (Porzeczki oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, a owoce mrożenie rozmrozić).
W piekarniku ustawić funkcję grill. (Jeśli nie macie funkcji grilla, to ustawcie grzałkę góra- dół na 250°C).
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę wyłożyć na owoce.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia się bezy. (U mnie z funkcją grilla trwało to 1,5 min.).
Wyciągnąć z pieca. (Polecam zjedzenie tarty w dniu przygotowania bezy).
Czy teraz w zimie można zastąpić porzeczki innymi owocami (może mrożonymi)? Nie robiłam nigdy tarty obciążając ją fasolą... ile trzeba jej dać? Czy nadaje się ta "upieczona" fasola do czegoś czy trzeba ją wyrzucić?
Pozdrawiam
Mogą być owoce mrożone. Fasola nadaje się jednynie do przygotowania kolejnej tarty. Przez dłuższy czas (zanim kupiłam kulki ceramiczne) używałam fasoli "jasiek". Taka fasola może być długo używana.
Należy wysypać tyle fasoli, aby przykryła całą powierzchnię.
Mam tylko formę okrągłą , mniejszą silikonową o średnicy 22 cm . Jak pani myśli , czy takie proporcje jak w przepisie będą odpowiednie do tej formy ? Będę wdzięczna za odpowiedź bo mam ochotę upiec takie ciasteczko . Mam dużo czerwonych porzeczek.
Czy po upieczeniu trzeba wyciągnąć odrazu z formy czy nie(bo jak upieka juz całość to wtedy nie ma jak tego wyjąć) czy moge ją mieć cały czas w formie ( nie mam formy z wyciąganym dnem )
Możesz mieć ją cały czas w formie. Jeśli nie masz formy z wyciąganym dnem to raczej nie wyciągniesz całego ciasta, tylko po kawałku. Dlatego proponuję zrobić bezę i dopiero kroić.