Ciasto piankowe z galaretką

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
- 60g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Pianka:
- 2 galaretki tego samego koloru (dałam truskawkowe)
- 1 litr słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- ok. 500g świeżych truskawek
- 1 galaretka dowolnego koloru
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową np. kukurydzianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
- Przygotować piankę. 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
- Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.