Ciasto piankowe z galaretką

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki. W sezonie letnim można ubogacić ciasto świeżymi owocami.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Biszkopt:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 60 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • 1 łyżka wody

Pianka:

  • 2 galaretki* tego samego koloru (np. truskawkowe, malinowe)
  • 1 litr słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo:

  • ok. 500 g świeżych truskawek (najlepiej średniej wielkości)
  • 1 galaretka, dowolna

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać w odstępach po kolei po jednym żółtku i 1 łyżkę wody.
  4. Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką (lub miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach), tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  6. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
  7. Przygotować piankę: 2 galaretki w proszku rozpuścić łącznie w 500 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Następnie wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie tężejąca ubić śmietankę na sztywno. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na średnie i dalej miksując, wlewać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. (Należy rozłożyć piankę tak, aby dotykała brzegów formy. W ten sposób nie będzie przerwy między formą, a pianką i będzie można spokojnie wylać później płynną galaretkę). Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.

2

  1. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę**. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Uwaga:

* Na opakowaniu galaretki powinno być napisane, aby użyć 500 ml wody do jej przygotowania.

** U mnie w formie nie zmieściła się cała galaretka. Sporo pozostało. Wlewałam galaretkę do formy, umieszczonej już w lodówce, po sam brzeg formy.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto piankowe z galaretką Ciasto piankowe z galaretką