Tort wiśniowy z kremem mascarpone

Lekki tort biszkoptowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz wiśniami. Tort jest lekki, kremowy i nie za słodki. Jeśli lubicie, możecie blaty biszkoptu dodatkowo nasączyć.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
Krem z mascarpone:
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 500g serka mascarpone
- 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 100g cukru
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
Warstwa wiśniowa:
- 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki dżemu czereśniowego lub wiśniowego
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Wiśnie odsączyć na sitku. (Powinno zostać około 400ml kompotu). Kompot zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Na końcu dodać wiśnie.
- Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu. Rozłożyć wiśnie z kisielem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na godzinę do lodówki.
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
- Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu. (Jeśli krem byłby za rzadki, należy chwilę poczekać, aż zacznie lekko tężeć).
- Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od owoców. Dżem bez owoców wymieszać z odłożonym kremem i udekorować nim tort. (Gdyby krem do dekoracji był za rzadki, można wstawić go na chwilę do lodówki).
- Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Uwaga: 1 szklanka = 250ml
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.