Sernik krówkowy

59 Komentarzy
Sernik krówkowy

Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową, karmel lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam.

W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku (u mnie Quark 20%), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 500 g cukierków krówek
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 ml mleka

Do dekoracji:

  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, kakao, jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
  3. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając dno i bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

  1. Przygotować masę serową: Krówki posiekać na małe kawałki. 400g krówek przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok.
  2. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na piecu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku, najlepiej trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki.
  2. Do misy miksera przełożyć twaróg, cukier z budyniem i jajka i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem ostudzone mleko krówkowe, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką pozostałe kawałki krówek.

4

  1. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).

5

  1. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  2. Brzeg sernika można oprószyć kakao.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik krówkowy Sernik krówkowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Wykonuję go od paru już lat, był moim pierwszym sukcesem ciastowym i do tej pory zbiera pozytywne opinie. Dziękuję! Polecam wszystkim ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Robiłam już dwa razy, pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 5 lat temu
    Czy zamiast krówek może być kajmak (500g czy mniej) ? I czy też wtedy należy rozpuścić go w mleku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Sernik piekłam juz kilka razy, jest obłedny i niebezpieczny, nie mozna przestać jeść, naprawdę wspaniały :-) Dziękuję za ten przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Maniu[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mania · 8 lat temu
    Pani Joanno. Czy spod tego ciasta można zastąpić ciasteczkami maslanymi i roztopionym masłem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 9 lat temu
    Cudowny sernik :) !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo[/b] tak, zwiększyłabym ilość składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Czy piekąc ten sernik z 1 kg sera zmieniłaby Pani proporcje pozostałych składników? Mam 1 kg sera z krótką datą przydatności, chciałabym wykorzystać cały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Sernik wyszedł za pierwszym razem idealnie. Zabieram się wkrótce ponownie za pieczenie ów serniczka. Jest znakomity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Dziś zabieram się za robienie tego sernika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo[/b] to zależy od różnych czynników. Przede wszystkim, aby sernik pozostał płaski nie należy masy serowej miskować za długo. Tylko do połączenia składników, aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać. (Inaczej urośnie podczas pieczenia, pęknie i na końcu opadnie). Ważne, aby studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gwałtowna zmiana temperatury też może spowodować, że sernik opadnie i popęka. Kąpiel wodna jest jak najbardziej wskazana. Należy, tak jak piszesz, wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą lub owinąć formę od zewnątrz dokładnie (co najmniej dwa razy, dno i bok) i tak przygotowaną formę z masą serową włożyć do większego naczynia, do którego nalewa się wody do połowy wysokości formy. Pieczenie w kąpieli wodnej jest najlepszym sposobem na otrzymanie ładnego sernika.
    Folię spożywczą narzucam jak zauważę, że sernik zaczyna się delikatnie rumienić (najczęściej po bokach). Otwieram szybko piekanik, narzucam folię i zamykam. Te 3 sekundy nie wpłyną na sernik.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Chciałam się zapytać, jak Pani to robi, że wszystkie serniki są tak równe po upieczeniu i jasne na górze, nie spieczone. Moje faktycznie rosną, ale nie równo, często pękają i rumienią na górze. Pisze Pani, żeby przykryć sernik folią aluminiową, ale w którym dokładnie momencie, po jakim czasie pieczenia? Czy gdy otworzymy wówczas piekarnik, żeby przykryć ciasto, sernik nie opadnie? Słyszałam jeszcze opinię, że żeby sernik nie pękał powinno się wstawić na dno piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. Czy to prawda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 9 lat temu
    Piekłam dziś ten serniczek i jestem zachwycona! W smaku uzalezniający, w przygotowaniu banalnie prosty. Jutro dodam zdjęcia do galerii. Spróbujcie go, gwarantuje zachwyt wśród domowników :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Doris[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doris · 9 lat temu
    Mam zamiar zrobić tego sernik. Czy mogę go zrobić bez ciasta krucho sam ser?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Ja również upiekłam ten sernik, nieco zmieniłam jeden składnik: ponieważ nie miałam budyniu waniliowego dodałam budyń czekoladowy, ale muszę powiedzieć, że wyszedł rewelacja! Kolor troszkę ciemniejszy a smak... po prostu niebo w gębie ;) od dziś to moja ulubiona wersja serniczka!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kerstin · 9 lat temu
    P.S. Krówkowy wyszedł znakomicie, więc nabrałam ochoty na dalsze przygody kulinarne- czy ma Pani jakiś sprawdzony patent na sernik chałwowy??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kerstin · 9 lat temu
    Dzięki Pani precyzyjnym i przejrzystym przepisom już po raz kolejny odważyłam się coś smakowitego przygotować i to z pełnym sukcesem! Sernik znakomity, mój pierwszy w życiu, trochę wspomagałam się Thermomixem, żeby sprawniej wymieszać składniki (bardzo mnie cieszy,że niektóre przepisy podaje Pani również w wersji na Thermomix-czekam na więcej0.Pozdrawiam serdecznie, mam coraz większe zaufanie do pani przepisów, zarażam nimi skutecznie moje koleżanki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Elu[/b] dodajesz budyń w proszku.