Sernik krówkowy

Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam. Kieruję go do osób lubiących słodkie wypieki, chociaż jeśli ktoś chce to może zmniejszyć ilość cukru i zrobi mniej słodki sernik. Moim celem było jednak zrobienie sernika, w którym poczujemy smak krówek i jego słodycz. Jak dla mnie super.
Uwaga: W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125g masła (lub margaryny)
- 60g cukru
- 10g kakao
- 190g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 750g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
- 100g cukru
- 500g cukierków krówek
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 250ml mleka
Dodatkowo:
- kakao do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Krówki posiekać na małe kawałki. 400g przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok.
- Garnek z krówkami i mlekiem postawić na piecu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Ostudzić.
- Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie dodać budyń i na końcu, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem mleko krówkowe. (Miksować tylko do połączenia się składników). Na końcu wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką pozostałe kawałki krówek.
- Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).
- Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc.
- Brzeg sernika można oprószyć kakao.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |