Keks klasyczny

Jest to przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Możecie go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić najlepiej w chłodne miejsce (chociaż niekoniecznie). Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny.
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 180g cukru
- 5 jajek
- 250g masła (lub margaryny)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mleka
- ok. 300g bakalii (*) + trochę do dekoracji (**)
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać.
- Przygotować bakalie. Jeśli mamy gotową mieszankę keksową, należy pokroić bakalie na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Jeśli przygotowujemy mieszankę sami to migdały należy sparzyć wrzątkiem, gdy przestygną obrać ze skórki i posiekać. Kandyzowane skórki i figi pokroić.
- Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Sodę wymieszać z mlekiem.
- Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1min.)
- Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować mikserem na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników).
- Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.
- Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
- Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasta nie powinno być więcej niż max. do ¾ wysokości formy. Ciasto będzie rosło podczas pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. (Po ok. 30 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową).
- Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Keks po ostygnięciu można polukrować (cukrem pudrem dobrze wymieszanym z małą ilością gorącej wody lub z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.
Uwaga:
* Można użyć gotowej mieszanki keksowej lub samemu pomieszać ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, suszone figi, morele, daktyle, orzechy i migdały. Przykładowa kombinacja to: 50g migdałów lub orzechów, 50g suszonych fig, 50g rodzynek, 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 30g kandyzowanej skórki cytrynowej.
** Do dekoracji użyłam ananasów kandyzowanych.
Na podstawie przepisu z książki: “Pieczenie ciast i ciasteczek” wyd. 1974. Irena Głowacka.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 17 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |