Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania


Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia. Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest mu się oprzeć ;)
Składniki na formę keksową o długości 25cm:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml mleka, lekko ciepłego
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
- 50 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 50 g masła
Nadzienie:
- 70 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
- Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
- W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
- Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).
- Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).
- Paski ułożyć jeden na drugim.
- Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).
- Kawałki wkładać do formy bokiem.
- Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
- Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: usa-kulinarisch
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


