Tort miś

Dziecięcy tort w kształcie głowy misia. Jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania. Miś ma zrobione futerko z pokruszonego, jasnego i ciemnego, czekoladowego ciasta. W środku jest również dwukolorowy. Jasne i ciemne ciasto czekoladowe przełożone jest lekką, czekoladową masą budyniową. Bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci dzieciaki.
Składniki:
Ciasto czekoladowe ciemne:
- 150g czekolady gorzkiej
- 120g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100g margaryny
- 100g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe jasne:
- 150g białej czekolady
- 120g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100g margaryny
- 100g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lekka masa budyniowa (do środka tortu):
- 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
- 500ml mleka
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Masa budyniowa (do obłożenia tortu):
- 2 żółtka
- 250g masła
- 1 szklanka mleka (250ml)
- ½ szklanki cukru (100g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- trochę kakao
Dodatkowo:
- trochę masy marcepanowej
- trochę kakao
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
- W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5 cm.
- Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
- Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).
- Kółka ściąć z jednej strony.
- Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).
- Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
- Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.
- Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej.
- Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.
- Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie.
- Nos posmarować masą budyniową.
- Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem.
- Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.
- Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne).
- Tort wstawić do lodówki.
Smacznego.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.