Dziecięcy tort w kształcie głowy misia. Jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania. Miś ma zrobione futerko z pokruszonego, jasnego i ciemnego, czekoladowego ciasta. W środku jest również dwukolorowy. Jasne i ciemne ciasto czekoladowe przełożone jest lekką, czekoladową masą budyniową. Bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci dzieciaki.
Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5 cm.
Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).
Kółka ściąć z jednej strony.
Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).
Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.
Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej.
Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.
Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie.
Nos posmarować masą budyniową.
Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem.
Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.
Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne).
A mnie nie wyszła masa do przełożenia tortu. Zrobiłam budyń wg przepisu, rozpuściłam żelatynę i wyglądało ok a potem zrobiły się tak nieładne grudki, a cała masa była lejąca. Co zrobiłam źle? Czy można czymś zastąpić żelatynę?
Wlasnie robie tort na jutrzejsze urodziny,roztopilam biala czekolade wedla w kapieli qwodnej i pojawil sie problem bo nie jest ladna lejaca tylko taka jak pasta,czy moge dodac taka do ciasta czy Niszcze ciasto??
[b]Izo[/b] tak, prawdziwe masło extra (zawartość tłuszczu 82%). Mąkę użyj zwykłą pszenną. Dokładnie nie mogę podać którą, ponieważ piekę na niemieckich produktach.
Witam, torcik znalazłam juz kilka miesięcy temu, zapisałam do ulubionych i teraz nadejszła wiekopomna chwila :) urodziny córy. Jutro mam zamiar zrobić tort, a przynajmniej upiec ciasta... mam prawie wszystkie składniki z wyjątkiem mąki, bo chciałabym zapytać jaka będzie najlepsza? i jakie masło, ma być zwykłe extra? mam wielkie obawy, bo to mój pierwszy w życiu tort... :)
Witam ja mam pytanie odnośnie masy budyniowej do środka tortu a mianowicie czy budyń ma być z cukrem czy bez bo z reguły do kremów daje budyń bez cukru a tutaj nie jestem pewna??
Torcik pierwsza klasa :) Zrobił furorę na 3 urodziny córeczki! Nie potrafię rozpuszcza czekolady (tak już mam... zawsze mi się "zważy"), więc potarłam ją na tarce i taką dodałam do ciasta. Była wyczuwalna w smaku, a ciasto nieco jaśniejsze, ale i tak PYYYCHA! Dziękuję za przepis! :)
[b]Martynko[/b] nie ma na to jakiejś specjalnej metody. Ja brałam garść pokruszonego ciasta i przykładałam do boku tortu dociskając je. Co spadnie można ponownie wykorzystać.
[b]Martynko[/b] nie mieszaj kolorów. Ciemne ciasto zostaw na boku i zajmij się tylko jasnym. Pisząc "środek z resztek" miałam na myśli nieprzypieczoną część ciasta jasnego, czyli bez boków po to, aby otrzymać czyste, żółte okruszki. To co zostanie pokrusz do innej miseczki i wykorzystaj do zrobienia nosa.