Tort miś

120 Komentarzy

Tort mis

Dziecięcy tort w kształcie głowy misia. Jest dość prosty i nieskomplikowany do wykonania. Miś ma zrobione futerko z pokruszonego, jasnego i ciemnego, czekoladowego ciasta. W środku jest również dwukolorowy. Jasne i ciemne ciasto czekoladowe przełożone jest lekką, czekoladową masą budyniową. Bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci dzieciaki.

Składniki:
Ciasto czekoladowe ciemne:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe jasne:

  • 150g białej czekolady
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia tortu):

  • 2 żółtka
  • 250g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • trochę kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier, cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  2. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
  3. W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5 cm. 

02

  1. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.

03

  1. Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).

04

  1. Kółka ściąć z jednej strony.

05

  1. Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do uformowania nosa).

06

  1. Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  2. Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  3. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.
  4. Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej.
  5. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.

08

  1. Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski (przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie.
  2. Nos posmarować masą budyniową.

09

  1. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem.
  2. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.
  3. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały się na torcie, ale nie jest to konieczne).
  4. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego.

Tort mis

Tort miś

Tort miś

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    A mnie nie wyszła masa do przełożenia tortu. Zrobiłam budyń wg przepisu, rozpuściłam żelatynę i wyglądało ok a potem zrobiły się tak nieładne grudki, a cała masa była lejąca. Co zrobiłam źle? Czy można czymś zastąpić żelatynę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Super torcik naprawdę robi furorę i bardzo pyszny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agata · 10 lat temu
    świetny jest ten tort, pod względem wyglądu i smaku. bardzo smaczny, nie za słodki, taki jak lubię. na pewno jeszcze kiedyś zrobię. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Wlasnie robie tort na jutrzejsze urodziny,roztopilam biala czekolade wedla w kapieli qwodnej i pojawil sie problem bo nie jest ladna lejaca tylko taka jak pasta,czy moge dodac taka do ciasta czy Niszcze ciasto??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Izo[/b] tak, prawdziwe masło extra (zawartość tłuszczu 82%). Mąkę użyj zwykłą pszenną. Dokładnie nie mogę podać którą, ponieważ piekę na niemieckich produktach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Witam, torcik znalazłam juz kilka miesięcy temu, zapisałam do ulubionych i teraz nadejszła wiekopomna chwila :) urodziny córy. Jutro mam zamiar zrobić tort, a przynajmniej upiec ciasta... mam prawie wszystkie składniki z wyjątkiem mąki, bo chciałabym zapytać jaka będzie najlepsza? i jakie masło, ma być zwykłe extra? mam wielkie obawy, bo to mój pierwszy w życiu tort... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Sylwio[/b] obojętne. Możesz użyć z cukrem i wtedy cukru już nie dodajesz lub bez cukru i dodajesz tyle cukru ile jest podane na opakowaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 lat temu
    Witam ja mam pytanie odnośnie masy budyniowej do środka tortu a mianowicie czy budyń ma być z cukrem czy bez bo z reguły do kremów daje budyń bez cukru a tutaj nie jestem pewna??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    A jak wysoki wychodzi ten tort? Zastanawiam się, bo ciasto jest z 3 jajek na dużą formę, a jeszcze trzeba zrobić z niego 2 placki... Hmm...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Liliano[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 11 lat temu
    torcik pyszny, nie za słodki w sam raz i przepiekny!!!polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liliana · 11 lat temu
    A czy śmietana musi być ubita na sztywną pianę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewelino[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Witam, czy zamiast margaryny do ciasta jasnego i ciemnego można użyć masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Torcik pierwsza klasa :) Zrobił furorę na 3 urodziny córeczki! Nie potrafię rozpuszcza czekolady (tak już mam... zawsze mi się "zważy"), więc potarłam ją na tarce i taką dodałam do ciasta. Była wyczuwalna w smaku, a ciasto nieco jaśniejsze, ale i tak PYYYCHA! Dziękuję za przepis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Dydyk · 11 lat temu
    Zrobiłam tort wczoraj. Wyszedł przepyszny i świetnie się prezentował. Przepis jest prosty w wykonaniu, a tort wychodzi wyśmienity !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 11 lat temu
    Torta upiekłam na 4 urodziny córeczki ,wyszedł super !Wszystkim smakował.Wbrew pozorom bardzo prosty w wykonaniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Martynko[/b] nie ma na to jakiejś specjalnej metody. Ja brałam garść pokruszonego ciasta i przykładałam do boku tortu dociskając je. Co spadnie można ponownie wykorzystać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Dydyk · 11 lat temu
    Mam pytanie, jak obsypać bok tortu ? Mam z tym problem. Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo właśnie jestem w trakcie tego obsypywania. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Martynko[/b] nie mieszaj kolorów. Ciemne ciasto zostaw na boku i zajmij się tylko jasnym. Pisząc "środek z resztek" miałam na myśli nieprzypieczoną część ciasta jasnego, czyli bez boków po to, aby otrzymać czyste, żółte okruszki. To co zostanie pokrusz do innej miseczki i wykorzystaj do zrobienia nosa.