Jogurtowiec z płatkami kukurydzianymi


Delikatne, lekkie i pyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia w sam raz na ciepłe dni. Mocno chrupiący spód z płatków kukurydzianych i białej czekolady pokryty jest pyszną, kremową warstwą jogurtowo- śmietankową, do tego świeże owoce sezonowe i galaretka.
Składniki:
Spód:
- 100 g płatków kukurydzianych*
- 50 g migdałów w płatkach
- 250 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania, u mnie jest to biała)
Warstwa jogurtowa:
- 300 g jogurtu greckiego, temperatura pokojowa
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 listki żelatyny (lub 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dekoracja:
- 20 g migdałów w płatkach
- 20 g płatków kukurydzianych
- 50 g czekolady białej (mlecznej lub gorzkiej według uznania)
Dodatkowo:
- truskawki ok. 300 g (lub inne owoce sezonowe)
- galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować spód. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane z migdałami i wymieszać. Przy pomocy dwóch łyżek lub rąk zrobić kleksy z płatków i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do lodówki.
- Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Jogurt wymieszać trzepaczką dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, dodać dwie łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na plasterki i ułożyć na warstwie jogurtowej.
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć wylać na owoce. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Następnie na galaretce ułożyć przygotowane kleksy z płatków.
Uwagi:
* Jeśli ciasto ma być bezglutenowe, należy wybrać płatki kukurydziane bez dodatku glutenu np. firmy Nestle i upewnić się, że pozostałe, wybrane składniki są również bezglutenowe.
Przy krojeniu ciasta należy nożem mocno naciskać na spód, aby go pokroić. Jest bowiem bardzo twardy.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.