Pascha wielkanocna (na zimno)

Pyszna, kremowa pascha wielkanocna przygotowana z twarogu. Smakuje jak serniczek na zimno z dużą ilością bakalii. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
- 3 żółtka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 130g masła
- 50g migdałów
- 50g rodzynek
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
- Twaróg zmielić dwukrotnie.
- Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
- Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
- Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki „Ciasta słodkie i wytrawne”. H. Lipińska, A. Woźniakowski.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.