Babka kawowa

Babka jest bardzo smaczna i bogata w smaku. Smak kawy jest wyczuwalny, ale też nie jest bardzo intensywny. Dla pogłębienia smaku dodałam, zamiast gorzkiej czekolady, czekoladę kawową. Dodatkowo dżem brzoskwiniowy, którym pokryta jest babka i polewa czekoladowa wzbogacają jej smak. Dlatego polecam z nich nie rezygnować. Babka jest pyszna i raczej nie wilgotna.
Składniki:
Ciasto:
- 150g masła lub margaryny
- 150g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- starta skórka z połowy pomarańczy
- 300g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g czekolady gorzkiej (dałam kawową)
Dodatkowo:
- ok. 100g dżemu brzoskwiniowego (najlepszy niskosłodzony)
- ok. 200g czekolady gorzkiej lub polewy czekoladowej
- posiekane pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Czekoladę gorzką (lub kawową) posiekać na małe kawałki.
- Żółtka wymieszać np. w kubku dokładnie z kawą. (Mieszać tak długo, aż kawa się rozpuści i powstanie jednolita masa).
- Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo jajka z kawą. Dodać startą skórkę z pomarańczy.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Wmieszać delikatnie do utartej masy.
- Osobno ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo resztę cukru. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Na końcu wmieszać delikatnie czekoladę.
- Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy ok. 22cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C. (Sprawdzić patyczkiem).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dżem przetrzeć przez sitko i podgrzać. Ciepłym dżemem posmarować babkę. Pozostawić do zastygnięcia.
- Babkę polać polewą czekoladową lub czekoladą roztopioną z 2 łyżeczkami oleju w kąpieli wodnej. Z góry posypać pistacjami.
Smacznego.
Przepis pochodzi z gazety: ”Backen nach Großmutters Art” wydanie specjalne magazynu "Frau mit Herz".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45-50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.