Tort tiramisu

Pyszny, zawijany tort tiramisu z kremem z serka mascarpone. Biszkopt nasączony jest kawą i likierem amaretto, dzięki czemu jest bardzo wilgotny. Każdy kęs rozpływa się dosłownie w ustach. Tort nie jest za słodki. Dla mnie idealny. Ilość cukru możecie oczywiście według uznania zwiększyć. Gorąco polecam.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 75g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 140g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 250g serka mascarpone
- 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka likieru amaretto
- 250g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 100g gorzkiej czekolady
Poncz:
- 100ml mocnej kawy, posłodzonej (dałam 1,5 łyżeczki)
- 2 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo:
- 250g słodkiej śmietany 30- 36%
- kakao
- ok. 30g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Czekoladę posiekać na malutkie kawałki. Odstawić na bok. Serek mascarpone i twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać likier. Osobno ubić śmietanę ze śmietan-fix na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z serkami.
- Składniki na poncz wymieszać i nasączyć nim biszkopt. (Kawa powinna być zimna).
- Krem rozłożyć na biszkopcie. Posypać posiekaną czekoladą.
- Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm.
- Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.
- Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).
- Cały tort owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej lub zacisnąć obręczą do tortu.
- Tort wstawić na kilka godz. do lodówki.
- Ubić 250g śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
- Tort posypać z góry kakao i startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
Uwaga: Jeśli boicie się zwijania możecie zmniejszyć ilość ponczu. Im mniej ponczu, tym biszkopt stabilniejszy i łatwiej się go zwija.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 10 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
20 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.