Ciasto ucierane z brzoskwiniami i makiem

Proste ciasto ucierane, bogate w smaku, lekkie i orzeźwiające dzięki brzoskwiniom. Bardzo smaczne. Polecam szczególnie teraz, gdy jest sezon na świeże brzoskwinie.
Składniki:
- 300g masła lub margaryny
- 500g mąki pszennej
- ok. 8 dojrzałych brzoskwiń (nie więcej niż 900g)
- 300g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
- 250g masy makowej
- 250g dżemu brzoskwiniowego lub morelowego (kupny lub z tego przepisu: „Konfitura z brzoskwiń z amaretto”)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
- Miękkie masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy na przemian z jogurtem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
- Połowę ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 40x 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
- Pozostałe ciasto wymieszać z masą makową i wyłożyć na jasne ciasto.
- Na masie makowej rozłożyć brzoskwinie, przecięciem do dołu. (Brzoskwiń nie wciskać w ciasto. Gdy ciasto będzie rosło podczas pieczenia, brzoskwinie się w nim zanurzą).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
- Dżem podgrzać. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i od razu posmarować dżemem. (Najłatwiej jest rozsmarować go pędzelkiem). Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Kolejno posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z gazety: „Kochen&Genießen”.
Uwaga: Jeśli ciasto nie będzie się bardzo rumienić można piec troszkę dłużej. Ważne jest, aby ciasto pod brzoskwiniami dobrze się dopiekło.
Ciasto można zamrozić.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.