Sernik krakowski

Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 240g mąki pszennej
- 160g masła lub margaryny
- 80g cukru
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
- 4 jajka
- 220g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
- 100g rodzynek
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- ok. 6 kopiatych łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 żółtko do posmarowania kratki
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
- Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
- W tym czasie przygotować masę serową.
- Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
- Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
- Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
- Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
- Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
- Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować sernik. (Gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru). Pozostawić, aż lukier zastygnie.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 75 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.