Ciasto malinowe na herbatnikach

40 Komentarzy

Ciasto malinowe na herbatnikach

Przepis na warstwowe ciasto malinowe bez pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, orzeźwiające i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Polewa kokosowa bardzo dobrze pasuje do malin. Każda warstwa herbatników jest inna. Na dole ułożyłam herbatniki pełnoziarniste, w środku kakaowe, a na górze klasyczne maślane. Oczywiście można zdecydować się na jeden rodzaj ;)

Składniki:

  • ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk; każda warstwa po ok. 25 herbatników)

Masa budyniowa:

  • 1 budyń malinowy (waniliowy lub śmietankowy; opakowanie na 500ml mleka)
  • 400ml mleka
  • 100g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 150g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa kokosowa:

  • 100g cukru
  • 50g masła
  • 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml mleka. (Jeśli budyń jest bez cukru, dodać cukier). Do gorącego budyniu, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  2. 100g malin umyć, osuszyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Maliny wmieszać do lekko ciepłego budyniu, najlepiej trzepaczką. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do budyniu.
  4. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Użyłam formy rozciąganej. Dopasowałam jej wymiar do herbatników, aby ich nie łamać. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
  5. Na herbatnikach rozsmarować masę budyniową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
  6. W tym czasie przygotować kolejną warstwę. 150g malin umyć, osuszyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Śmietanę ubić razem ze śmietan-fix na sztywno, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
  7. Przygotować polewę kokosową. Śmietanę, masło i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać kokos i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. (ale nie za bardzo. Musi pozostać lekko płynna, aby dało się ją rozprowadzić na herbatnikach).
  8. Polewę kokosową wyłożyć na herbatniki.
  9. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Smacznego

zegarek

Czas przygotowania:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto malinowe na herbatnikach

Ciasto malinowe na herbatnikach

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patka · 11 lat temu
    Zastanawiam się czy mogę do masy użyć rozgniecionych bananów, nie zrobią się ciemne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Natalio[/b] tak, oczywiście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Czy wiórki kokosowe mogą być białe a nie czerwone ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Karolino[/b] możesz zrobić go sama. Wórki kokosowe wymieszaj z czerwonym barwnikiem spożywczym. (Jeśli barwnik jest w proszku to musisz dodać jeszcze troszkę wody). Dokładnie wymieszaj, aż wiórki równomiernie się zabarwią i wysyp je na blachę, aby wyschły. Gotowe ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 11 lat temu
    Ciasto wygląda cudnie..
    Mam pytanie gdzie można kupić czerwony kokos?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Izo[/b] tak. Możesz je zmiksować blenderem i następnie przetrzeć przez sitko. Możesz również od razu je przetrzeć. Maliny są miękkie i łatwo się je przeciera ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Chcę zrobić to ciasto i mam pytanie odnośnie malin do masy budyniowej- mam je najpierw zmiskowac blenderem a następnie przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek? I tak samo postępować w przypadku malin dodawanych do śmietany? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Michalino[/b] tak 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 12 lat temu
    Czy kokos to wiórki kokosowe?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Diano[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 12 lat temu
    Czy mogłabym zamienić herbatniki na jeden duży własnoręcznie upieczony biszkopt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Izabelo[/b] tak, tylko do masy budyniowej zmiksuj je najpierw blenderem na jednolitą masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Paulina · 12 lat temu
    Czy moge maliny zamienic na truskawki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Małgorzato[/b] pytaj, kiedy tylko będziesz chciała ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 12 lat temu
    Dziękuje za odpowiedz :-) pewnie moje pytanie wydało ci się śmieszne ale zaczynam dopiero uczyć się robić ciasta i szczerze powiedziawszy ciężko mi to idzie, mam nadzieje że mi się uda zrobić to ciasto bo na prawdę świetnie wygląda. Jeszcze raz dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Małgorzato[/b] śmietan fix to taki usztywniacz do śmietany. (Do kupienia w takim małym opakowaniu jak proszek do pieczenia, czy cukier wanilinowy). Dzięki niemu śmietana utrzymuje dłużej odpowiednią konsystencję. Nie jest on jednak niezbędny. Jeśli śmietana ubije się dobrze, możesz go pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 12 lat temu
    co to jest śmietan-fix
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Myślę, że możesz spróbować bez żelatyny. Gdyby to ciasto miało twarde blaty, to nie polecałabym, bo przy krojeniu, masa by wypływała. Przy miękkich biszkoptach raczej nie będzie problemu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 13 lat temu
    Czy jeśli nie dodam żelatyny ciasto się 'rozpłynie'? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchennefascynacje · 13 lat temu
    Ładny kontrast :)Bardzo apetyczny placuś :)