Ciasto malinowe na herbatnikach

Przepis na warstwowe ciasto malinowe bez pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, orzeźwiające i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Polewa kokosowa bardzo dobrze pasuje do malin. Każda warstwa herbatników jest inna. Na dole ułożyłam herbatniki pełnoziarniste, w środku kakaowe, a na górze klasyczne maślane. Oczywiście można zdecydować się na jeden rodzaj ;)
Składniki:
- ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk; każda warstwa po ok. 25 herbatników)
Masa budyniowa:
- 1 budyń malinowy (waniliowy lub śmietankowy; opakowanie na 500ml mleka)
- 400ml mleka
- 100g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Bita śmietana:
- 150g malin (świeżych lub mrożonych)
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa kokosowa:
- 100g cukru
- 50g masła
- 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 50g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Przygotować masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml mleka. (Jeśli budyń jest bez cukru, dodać cukier). Do gorącego budyniu, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
- 100g malin umyć, osuszyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Maliny wmieszać do lekko ciepłego budyniu, najlepiej trzepaczką. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do budyniu.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć herbatnikami. (Użyłam formy rozciąganej. Dopasowałam jej wymiar do herbatników, aby ich nie łamać. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
- Na herbatnikach rozsmarować masę budyniową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować kolejną warstwę. 150g malin umyć, osuszyć, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Śmietanę ubić razem ze śmietan-fix na sztywno, dodając na końcu cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować polewę kokosową. Śmietanę, masło i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać kokos i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. (ale nie za bardzo. Musi pozostać lekko płynna, aby dało się ją rozprowadzić na herbatnikach).
- Polewę kokosową wyłożyć na herbatniki.
- Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Smacznego
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50- 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.