Zawijany tort pomarańczowy

Lekki tort biszkoptowy z delikatnym, piankowym kremem pomarańczowym. Jest nie za słodki i spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek. Nietradycyjny, dzięki pionowym paskom. Dla podkreślenia smakuj pomarańczy, został dodatkowo udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową. W przygotowaniu nie jest może łatwy, ale jeśli masa będzie miała odpowiednią konsystencję i biszkopt pokroimy na równe części, nie powinno być z nim problemu.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 75g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 125g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Krem pomarańczowo- jajeczny:
- 6 listków żelatyny (= 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 4 pomarańcze
- sok pomarańczowy
- 4 żółtka
- 75g cukru
- ok. 550g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami wody na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika (ok. 40x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Od razu po upieczeniu, gorący biszkopt, przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia. Z góry przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
- Z 2 pomarańczy wycisnąć sok. Do wyciśniętego soku dodać tyle soku pomarańczowego, aby uzyskać razem 250ml soku pomarańczowego.
- Z trzeciej pomarańczy zrobić dekorację z tego przepisu: Skórka pomarańczowa do dekoracji. (Skórkę pomarańczową zrobić z połowy porcji).
- Czwartą pomarańczę wyfiletować i miąższ pokroić na małe kawałki.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać stopniowo 250ml soku pomarańczowego.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Miksując masę pomarańczowo- jajeczną, wlać żelatynę cienkim strumieniem. Masę wstawić do lodówki i od razu ubić 250g słodkiej śmietany. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy pomarańczowo- jajecznej. Na końcu wmieszać kawałki pomarańczy.
- Masę rozłożyć na biszkopcie. Odczekać chwilę. (Masa ma być tężejąca i się nie rozpływać).
- Biszkopt pokroić wzdłuż na równe paski o szerokości ok. 5cm.
- Pierwszy pasek zwinąć w roladę i postawić go na środku patery.
- Kolejne paski zawijać wokół ustawionej na paterze roladki. (Zacząć zawijać tam, gdzie się skończył poprzedni pasek).
- Cały tort można owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej. (Jeśli całość dobrze się trzyma nie jest to konieczne). Tort wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Ubić resztę bitej śmietany i posmarować nią boki i wierzch tortu.
- Udekorować skórką pomarańczową.
Smacznego.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Backen. Backspaß im Frühling”.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.