Fale Dunaju

Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 3 jajka
- 170g cukru
- 175ml oleju
- 175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
- 400ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 250g masła
Polewa czekoladowa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Wiśnie odsączyć na sitku.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
- Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
- Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
- Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.
Smacznego.
Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25- 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.