Pysznotka

Pysznotka, pychotka, czy Pani Walewska? Różne nazwy, a ciasto to samo. Choć pewnie znacie różne jego wersje. Jedni pieką bezę z orzechami, inni z migdałami. Jedni przekładają powidłami, a drudzy kwaśnym dżemem. Moja „Pysznotka” jest z orzechami i powidłami śliwkowymi. Ciasto nie jest tak pracochłonne, jakby się mogło wydawać. Należy zagnieść ciasto kruche, następnie podzielić je na pół i upiec dwa placki posmarowane powidłami i pokryte cienką warstwą piany z białek posypaną orzechami. W środku ciasto przełożone jest masą budyniową. Ciasto jest pyszne. Polecam.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 400g mąki pszennej
- 200g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa budyniowa:
- 500ml mleka
- 3 żółtka
- 70g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g masła
Warstwa bezowa:
- 4 białka
- 150g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych (450g)
- ok. 50g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Orzechy włoskie posiekać.
- Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić lub rozwałkować w formie prostokątnej (o wymiarach około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę powideł.
- Przygotować warstwę bezową. Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę bezy wyłożyć na powidłach i z góry posypać połową posiekanych orzechów włoskich.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku na drugiej szynie od dołu ok. 30 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli beza będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć ją z góry folią aluminiową. Podczas pieczenia, drugą połowę ciasta i bezę trzymać w lodówce). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec drugie ciasto.
- Przygotować masę budyniową. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem pudrem. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
- Masę budyniową wyłożyć na jeden placek. Przykryć drugim plackiem.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 50 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 60 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |